L’obra Reixos arriba com un homenatge a la història, la màgia i la comunitat darrere de la Cavalcada dels Reis Mags, una de les tradicions més arrelades i estimades de la ciutat. El llibre, coordinat per Josep Ramon Ribé i amb les aportacions de Jaume Barrull, Iolanda Enjuanes, Felip Gallart i Jordi Mestre, és un recorregut coral que combina rigor històric, anàlisi cultural i testimonis personals, il·lustrat amb documents i imatges inèdites.
‘Reixos. La tradició dels Reis Mags a Lleida (Pagès editors), no és només una crònica històrica. És una celebració de l’esforç col·lectiu que ha mantingut viva la Cavalcada al llarg de més de 90 anys. La iniciativa ha tirat endavant gràcies a la tenacitat de la junta directiva de l’Associació dels Reis Mags de Lleida Los Reixos de Lleida, que són els qui van impulsar la iniciativa perquè, en paraules del president de l’entitat, Òscar Caberol, “volíem crear una obra que no només expliqués el què i el com de la Cavalcada, sinó també el perquè. Els Reis Mags són més que una desfilada, són un símbol d’unió, d’il·lusió i de cultura compartida”.
Els autors han aportat visions complementàries que enriqueixen el llibre. “El llibre és coral perquè la Cavalcada també ho és. Tothom té un paper, des dels camarlencs fins als més petits que esperen amb il·lusió. Aquesta diversitat s’ha reflectit en la manera d’escriure’l”, afegeix el coordinador i coescriptor del llibre, Josep Ramon Ribé.
El llibre ofereix una mirada completa a la Cavalcada. Jaume Barrull desmunta la llegenda urbana que l’alcalde Rovira Roure va ser afusellat per permetre la cavalcada del 1936; Felip Gallart analitza els orígens de la tradició dels Reis Mags a Lleida, vinculats a l’antiga església de Sant Joan, i Jordi Mestre evoca els seus records que ens transporten a la tradició de les cartes als Reis i l’evolució de les joguines, sobretot durant la segona meitat de segle passat.
DESCOBRIMENTS INÈDITS
Reixos incorpora materials inèdits, com fotografies antigues, cartes i documents que desvelen moments desconeguts. “Aquest llibre també ens ha permès recuperar detalls i històries oblidades. És emocionant veure com una festa tan coneguda amaga encara tants secrets”, comenta Iolanda Enjuanes, que ha aprofundit en descobrir cavalcades fictícies, recollides pels diaris de principis del segle XX; la festa infantil de 1935, que va aplegar milers de persones al llavors Teatre Municipal (més conegut ara com l’antic pavelló de l’Antorxa), i la primera cavalcada, de 1936. Amb l’afegit d’aquestes últimes dues, com ha estat descobrir fotos inèdites, que demostren la magnificència dels dos esdeveniments ciutadans.
L’obra no només se centra en el passat. També reflexiona sobre els desafiaments actuals i futurs de la Cavalcada, com la sostenibilitat i la inclusió. El coordinador destaca: “La Cavalcada no és només un record del passat. És un llegat viu que ens obliga a pensar en com la podem adaptar perquè continuï captivant les generacions futures”.
Reixos de Lleida és una lectura per a tota la ciutadania, des dels que han crescut amb la Cavalcada fins als que volen descobrir-la ara. D’aquesta manera, el llibre es presenta com una eina cultural, educativa i emotiva, ideal per a famílies, escoles i amants de la història local. “És un homenatge als qui fan possible aquesta tradició i als qui la viuen amb il·lusió cada any”, conclou Ribé.