Patronals, sindicats, grups parlamentaris i experts han coincidit que cal reformar el sistema de finançament de Catalunya perquè l’actual “està caducat i és injust”. Així ho van denunciar durant la Comissió d’Economia i Finances d’ahir al Parlament, des d’on han criticat “l’infrafinançament crònic” que pateix el país, i que “obstaculitza el progrés i empitjora la qualitat de vida” dels catalans.
Ara bé, els experts van augurar que la proposta de finançament singular que planteja el Govern “no serà per si sola” una manera d’arreglar el dèficit. Per la seva banda, els grups parlamentaris van arribar a un consens sobre la necessitat “d’actualitzar” el sistema, tot i que van discrepar en com ha de ser el nou model.
Els experts van coincidir que la proposta de finançament singular del Govern “no exclou ningú” i que per tant, no suposa cap privilegi respecte a les altres comunitats autònomes. De fet, l’advocat i exconseller de la Presidència, Francesc Homs, va alertar de la vinculació que alguns fan entre el principi d’igualtat i solidaritat, assegurant que és possible l’existència d’un model de finançament asimètric entre comunitats que no afecti la igualtat entre els ciutadans de l’Estat.
Durant la comissió, Junts va reiterar que la millor proposta per reformar el finançament és la del concert econòmic. De fet, Josep Rius, vicepresident i diputat de la formació, va remarcar que el model del finançament singular “no acabaria amb el dèficit” i que només “milloraria” algunes qüestions.
El diputat d’ERC Joan Ignasi Elena va admetre que el sistema de finançament singular acordat amb el Govern “no és l’òptim”, però que “quan s’està governant cal utilitzar palanques de força per millorar la vida dels ciutadans”.
Foment del Treball va posar el focus en la necessitat d’acabar amb el dèficit d’infraestructures del país i va demanar a la Generalitat que utilitzi “mecanismes” per a compensar-ho, i la Cambra de Comerç de Barcelona va enumerar les condicions que reclamen al nou model de finançament per a Catalunya.