L’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes va obrir ahir simbòlicament els actes del Cicle de Nadal amb la inauguració d’un pessebre a la Sala la Canonja de la Seu Vella.
L’acte es va iniciar amb el repic de campanes de la Seu Vella en honor a la Immaculada Concepció de Maria, i posteriorment, l’alcalde, Fèlix Larrosa, acompanyat pel president de l’Agrupació Ilerdenca de Pessebristes, Jordi Curcó, i el Mestre Pessebrista i vicepresident de l’Agrupació, José Antonio Ferrer, van destapar el nou betlem.
El president dels pessebristes lleidatans, Jordi Curcó, va rememorar en la seva intervenció que fa catorze anys que l’Agrupació porta un nou pessebre cada any a la Seu Vella, perquè “és una mena d’anunci i d’invitació a la ciutat a celebrar Nadal ‘comme il faut’ amb el pessebre, i nosaltres el portem fins aquí dalt a la Seu Vella, al cor de la ciutat, de la seva història, la seva ànima”. També va fer èmfasi en la importància i significació del pessebre, “que sobrepassa la dimensió religiosa. És art, és cultura, és tradició i és identitat, identitat del nostre poble i porta intrínsec un missatge d’esperança, de pau i amor”, va dir. L’alcalde Fèlix Larrosa va felicitar l’autor, José A. Ferrer i a l’Agrupació de Pessebristes per la col·locació del pessebre i per la tasca “en mantenir viva aquesta tradició que ens identifica, ens fa diferents, i que contribueix a tenir un temps de pau, per a la tranquil·litat i per a la reflexió”. L’alcalde també va dedicar el seu parlament als conflictes vius a l’Orient Mitjà: “Més que mai hem d’aixecar la nostra força per demanar pau al món i especialment, justícia pels pobles”, va reblar.
La inauguració del pessebre va finalitzar amb la recitació de la poesia ‘Nadal a la Seu Vella’, del poeta i escriptor Joan Bellmunt, a càrrec del president de l’Agrupació, Jordi Curcó i una cantada conjunta del tradicional ‘Fum, fum, fum’ per part de tots els assistents. Tot seguit va tenir lloc una visita guiada a la Seu Vella, dedicada al misteri de Nadal de la mà de Joan R. González, president de l’Associació d’Amics de la Seu Vella de Lleida.
El pessebre romandrà exposat fins al 2 de febrer, festa de la Candelera, data tradicional en què es desen els pessebres. Pel que fa al seu estil, d’inspiració napolitana, destaca la seva estructura grecoromana feta amb cartró, amb figures de ceràmica, de fa més de 60 anys. Al pessebre s’hi pot veure el Naixement amb el els Reis Mags i l’escena de l’Anunciació, amagada darrere d’un finestral (rèplica d’un dels que es troben al claustre de la Seu Vella). L’estructura també està coronada per una rèplica del rosetó que hi ha a la Nau Central i conté un tió i pomes de Lleida als peus.