L’Ajuntament de Gósol ha renovat el Centre Picasso, un espai que explica a través de diferents pintures l’estada que el pintor malagueny va fer al municipi entre el maig i l’agost de 1906 i que va marcar un punt d’inflexió en la seva obra. Gràcies a una subvenció de la Diputació de Lleida de 73.000 euros, el consistori ha pogut posar al dia un espai que havia quedat “obsolet”, explicava la regidora de Cultura de Gósol, Núria Alagé.
El centre inaugura avui la seva remodelació amb l’objectiu d’internacionalitzar-se i consolidar-se. “El centre estava obsolet i el contingut estava barrejat amb el museu etnogràfic del poble”, deia Alagé. Per això, s’ha renovat tot el contingut amb una sala d’exposicions permanent i una de temporal. S’ha passat de la quarantena d’obres a més de setanta i totes elles són “imatges de qualitat i amb la mida original”. Totes les obres que s’exposen al centre són facsímils, ja que les originals es troben repartides per museus d’arreu d’Europa i els Estats Units.
La directora del Centre Picasso de Gósol, Magalí Queyroi, destacava que l’obra “més icònica” que s’exposa al centre Picasso de Gósol és ‘La dona dels pans’, una pintura que “reflecteix les dones fortes del poble que es poden encarregar de tot: de la casa, dels nens, dels ancians o del camp”. També destaca ‘L’harem’, que va ser precedent de la celebrada ‘Les senyoretes d’Avinyó’ o el retrat de Gertrude Stein, que va marcar un abans i un després en la seva obra. En la seva estada a Gósol, Picasso es va submergir de ple en la vida del poble prepirinenc, fins al punt que va passar a signar alguna de les cartes que escrivia com a Pau de Gósol i també va aprendre català “a través de la gent del poble”.