El Castell i l’Església de Sant Miquel de Montmagastre, al municipi d’Artesa de Segre, formen un conjunt arquitectònic que actualment es troba en estat de ruïna, però a la vegada parla d’un passat en què aquesta zona tenia força importància estratègica i política, ja que era un dels punts de frontera en un moment en què hi havia un enfrontament entre els cristians i els musulmans en el marc de l’anomenada Reconquesta.
Flocel Sabaté, catedràtic d’història medieval a la Universitat de Lleida, explica que “la construcció del primer nucli és del segle X i es tracta d’un dels castells més importants d’aquesta frontera durant els segles X i XI”. Construït en “una muntanya singular”, que el fa visible des de molt lluny i, per tant, tenia una destacada posició defensiva, el Castell de Montmagastre “va ser la seu del Comtat d’Urgell”.
Per remarcar aquesta influència sobre el territori, Flocel diu, –“malgrat que és una cosa que encara està per confirmar”–, que es considera que “l’expedició dels comtes catalans contra Còrdova l’any 1010 va sortir d’aquí”. I la va mantenir força anys, tot i que a mesura que la frontera anava baixant cap al sud, amb la conquesta de Balaguer, per exemple, la va anar perdent a poc a poc. “Als segles posteriors, XIII, XIV i XV, encara hi viu gent, però ja no tanta, perquè el Comtat ja estava més dividit”, recorda.
Pel que fa a la Canònica de Sant Miquel, el professor de la UdL diu que “es va fer al segle XI, probablement amb Arnau Mir de Tost”, però també la pèrdua de població del nucli habitat, va fer que anés perdent la seva importància. La davallada de tot el conjunt va començar a fer-se més patent ja al segle XVI; “tot està més decrèpit i viure allí a dalt és fora inhòspit, el món estava canviant i tota l’activitat s’anava concentrant a la plana”, però la del Castell va ser més forta, perquè a més de tot això, “estava perdent les seves funcions”. De fet, explica Flocel, l’espai sí que “va continuar funcionant com a església fins al segle XX”, tot i que va haver de ser reconstruïda parcialment algunes vegades, com l’any 1643, segons diu una inscripció. De fet, afegeix, “es conservava allà una talla romànica que es deia que podia ser de l’Escola d’Erill, però va ser cremada durant la Guerra Civil”.
Actualment, hi ha molt poques restes conservades del Castell, que es creu que podria tenir una torre circular, i només es poden veure fonaments de murs al penyal coronat per l’església de Sant Miquel. Aquesta, que és un edifici d’una sola nau, manté més estructures en peu.
A la muntanya de Montmagastre, a més del conjunt format pel castell i l’església de Sant Miquel, es troben també les restes del cementiri, de l’antic poble, “amagat entre la vegetació”, els antics bancals dels camps de correus els camins de ferradura que portaven al poble, i també les trinxeres excavades durant la guerra Civil, quan el conjunt va quedar força malmès. La situació, doncs, no és gaire bona, però Flocel té confiança que en algun moment “s’adonin de la seva importància”.