La iniciativa Herois del Rebost que depèn de la Conselleria d’Agricultura celebra que Catalunya és Capital Mundial de la Gastronomia 2025 posant en valor productes emblemàtics i els seus productors. En aquest marc, l’Horta de Lleida acollirà un esmorzar de forquilla a la Granja Pifarré el pròxim 11 de maig al matí, destacant la tradició local de la cassola de tros amb caragols i la cuina a la brasa. L’organització d’un esmorzar de pagès com el que es proposa a l’Horta de Lleida és molt més que una trobada gastronòmica: és una declaració d’intencions, un acte de resistència cultural i una celebració de l’orgull rural. En un moment en què el món rural sovint queda relegat a un segon pla, jornades com aquesta ens recorden la importància de mantenir viu el vincle amb la terra, els seus productes i la seva gent.
La proposta arrencarà amb una presentació a manera de tertúlia gastronòmica, apuntant a la voluntat de donar context i valor a tot el que vindrà després. No es tracta només de menjar, sinó d’entendre què hi ha darrere de cada plat i cada ingredient. La tertúlia i entrevista amb Enric Ribera Gabandé, reconegut expert gastronòmic, i Sergi Caelles, cuiner lleidatà, posaran sobre la taula la importància de la tradició culinària i el producte de proximitat, un discurs que massa sovint queda en mans de la retòrica, però que aquí es materialitzarà en fets.
El menú degustació serà un homenatge a l’Horta de Lleida: carn de vedella Selecta de l’Horta, pa de pagès, oli de l’Oliverar de Torres de Sanui, amanida Horta de la Finca El Parral del pagès Josep Vilaseca i begudes locals (vi del Celler de Sanui, sidra de Fruita Blanch, cervesa artesana pallaresa i sucs ecològics de Cal Garreta). Cada element del menú és una reivindicació del producte local, de la feina dels pagesos i de la saviesa acumulada al llarg de generacions. És una manera de valorar el que tenim a tocar i que massa sovint oblidem.
La demostració de gastronomia en directe, amb la cassola de tros i la carn a la brasa a càrrec de Sergi Caelles, va més enllà del simple espectacle culinari. Serà una lliçó viva de patrimoni immaterial, una manera de transmetre coneixements i tècniques que formen part de la identitat col·lectiva. També gaudirem de la música en directe, amb Luiggi, el rei del garrotan, perquè la cultura rural no és només feina i sacrifici, sinó també alegria, convivència i orgull de pertinença.
Darrere d’aquest esmorzar de pagès hi ha una crida a consumir producte de proximitat, a respectar i estimar el territori i a reconèixer el valor de la pagesia. És una invitació a redescobrir els sabors autèntics, a escoltar les històries que s’amaguen darrere de cada ingredient i a participar activament en la preservació d’un patrimoni que ens pertany a tots. Perquè, al capdavall, defensar l’Horta de Lleida és defensar la nostra identitat i autenticitat. Salut i bon profit!