Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Entitats gitanes reclamen des del Parlament que es combati l’antigitanisme i se’ls reconegui institucionalment

Rull defensa que “sense l’aportació dels gitanos, Catalunya no seria tal com l’entenem”

El Bocaíllo i Rafael Perona interpreten l'himne gitano, 'Gelem, gelem', al Parlament

ARTICLES - ZONA 2

Entitats gitanes han reclamat des del Parlament que es combati l’antigitanisme i se’ls reconegui institucionalment com a poble. Així ho han fet en el marc de l’acte institucional amb motiu del dia internacional del poble gitano. Per la seva banda, el president del Parlament, Josep Rull, ha lamentat que l’antigitanisme és “una forma de racisme que malauradament no s’ha erradicat del tot”. “Davant d’aquest fet la seu de la sobirania de Catalunya vol mostrar la seva solidaritat amb el poble gitano i combatre les causes d’aquest antigitanisme”, ha afegit. A més, Rull ha afegit que “Catalunya sense l’aportació dels gitanos no seria Catalunya tal com l’entenem”.

El dia internacional recorda el primer congrés mundial romaní, que va tenir lloc a Londres el 8 d’abril de 1971 i en què es van instituir la bandera i l’himne del poble gitano. Aquest 2025 es commemora, a més, els 600 anys de l’arribada del poble gitano a l’estat espanyol.

El president de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Simón Montero, ha fet una crida per seguir lluitant contra l’antigitanisme que, segons ha afegit, “cal erradicar d’una vegada per totes”. I ha afegit que l’entitat vol promulgar una llei que combati l’antigitanisme i protegeixi les persones gitanes de qualsevol forma de discriminació o violència”.

Per la seva banda, el president de la Plataforma Gitana Politirrom, Cristobal Laso, ha demanat “justícia, dignitat i autogovern per al poble gitano”. “Mig segle després la desigualtat segueix, l’antigitanisme continua a les institucions i la nostra memòria continua sense reparació”, ha lamentat.

En l’acte també ha intervingut la presidenta de l’entitat Rromane Glasura – Veus Gitanes, Francisca Perona Cortés. Ha defensat que cal reconeixement institucional i que es reconegui la contribució del poble gitano al patrimoni cultural de Catalunya i Espanya.

Comissió d’estudi i intergrup al Parlament

El Ple va aprovar el 12 de març la creació d’una comissió d’estudi per a l’elaboració d’un pacte nacional contra l’antigitanisme i per a la inclusió del poble gitano. La iniciativa, proposada pel PSC-Units i els Comuns, va ser aprovada amb 105 vots a favor (PSC-Units, Junts, ERC, Comuns i CUP-DT), 11 en contra (Vox) i 15 abstencions (PPC i AC). D’altra banda, també es va acordar el 4 de març la creació d’un Intergrup del Poble Gitano.

Rull també ha destacat que per primera vegada al Parlament hi ha diputats catalans gitanos, en referència al diputat dels Comuns Andrés García Berrio i la diputada del PSC Susana Martínez Heredia.

La commemoració ha acabat amb la interpretació musical de l’himne ‘Gelem, gelem’ a càrrec d’Antonio Campos “El Bocaíllo” i Rafel Perona a la guitarra.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8