L’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) va donar a conèixer ahir al Museu de Solsona els resultats preliminars d’un ambiciós projecte de quatre anys de durada que pretén marcar la traçabilitat d’aquells objectes artístics que la República va salvar i que el franquisme no va retornar als seus legítims propietaris.
Es tracta del projecte Iguemus, que va començar el 2022, i finalitzarà el 2026 amb un pressupost de 96.437 euros provinent del Ministeri de Ciència i Innovació.
Una de les primeres conclusions és que tots els museus catalans que ja existien al final de la Guerra Civil o durant els primers anys de dictadura tindrien peces que el franquisme no va retornar als seus legítims propietaris. Inicialment es creia que hi havia uns 25 museus catalans que tenien aquest tipus d’objectes, però han comprovat que serien uns 75 els centres receptors.
Segons l’estudi, durant el franquisme, els propietaris havien de presentar avals que acreditessin la seva afinitat amb el règim, aportar documentació que acredités la seva propietat i cobrir les despeses d’emmagatzematge i conservació dels béns.