El Banc d’Espanya ha millorat tres dècimes les previsions de creixement respecte les darreres estimacions del mes de setembre i pronostica que l’augment del PIB se situarà en el 3,1% aquest any, mentre que el 2025 es moderaria fins al 2,5% i el 2026 en l’1,9%, és a dir, tres dècimes més i idèntica xifra que els anteriors càlculs, respectivament. De cara al 2027, l’economia espanyola continuaria en una lenta desacceleració i l’increment del PIB seria de només un 1,7%. “La revisió a l’alça del creixement d’aquest 2024 es deu a l’efecte d’arrossegament positiu per les noves dades de la Comptabilitat Nacional Trimestral i a un dinamisme de l’activitat en el segon semestre de l’any més intens de l’esperat”, ha afirmat l’organisme regulador.
“D’altra banda, el PIB per al 2025 també es revisa a l’alça tres dècimes com a resultat de dos factors: l’efecte positiu associat a una vigorositat de l’activitat més gran que la pronosticada en els últims trimestres del 2024 i un major creixement en el primer semestre de l’any que ve gràcies a l’impuls fiscal per les mesures en resposta de la dana”, ha continuat aquest dimarts el Banc d’Espanya en el seu butlletí de projeccions macroeconòmiques i informe trimestral de l’economia espanyola. De fet, l’organisme liderat per José Luis Escrivá preveu un creixement del PIB d’entre el 0,6% i el 0,7% per al quart trimestre -lleugerament per sota de la taxa del 0,8% del segon i tercer trimestres- bàsicament llastrat pels efectes de la dana a València a finals d’octubre.
Guerra a Ucraïna i aranzels de Trump, principals riscos externs
Les projeccions del Banc d’Espanya parlen igualment d’una inflació ‘continguda’ que tancarà el 2024 amb un +2,9% i que s’aniria reduint en els propers anys amb un +2,1% el 2025 i un +1,7% el 2026, per tornar a augmentar fins al +2,4% de cara al 2027 davant un hipotètic augment dels preus energètics per l’entrada en vigor de la nova normativa dels drets d’emissió a la Unió Europea (UE). “L’informe publicat avui s’emmarca en un context on l’economia mundial creix a un ritme relativament fort i la pujada de preus també s’està moderant a nivell global, tot i els riscos existents”, ha puntualitzat l’organisme regulador, que ha detallat que aquestes incerteses externes serien les guerres d’Ucraïna i Gaza o les possibles noves polítiques de l’administració Trump amb una pujada d’aranzels a les importacions.
“Encara no hi ha suficients detalls sobre aquestes polítiques dels EUA, però previsiblement incidirien a la baixa sobre l’activitat econòmica mundial, europea i espanyola”, ha avisat el Banc d’Espanya. A nivell intern, els riscos per al creixement de l’economia espanyola estarien relacionats amb un eventual procés més lent de desinflació, una menor inversió empresarial i una possible reducció del dèficit més gran per part del govern espanyol per així complir amb el seu Pla Fiscal i Estructural 2025-2028.
En paral·lel, el Banc d’Espanya aposta clarament pel consum privat com el “motor” del creixement del PIB en el període 2024-2027. “Estarà recolzat per l’estalvi de les famílies, l’ocupació, la confiança de les llars i l’increment de la població previst”, ha enumerat l’organisme encapçalat per Escrivá. “Igualment s’espera que millori la inversió gràcies al desplegament dels fons europeus Next Generation”, ha posat sobre la taula el Banc d’Espanya, que pronostica a més una creació ‘mantinguda’ d’ocupació -però a un ritme inferior dels últims trimestres- i un augment de la productivitat.
Taxa d’atur per sota del 10% el 2027
Finalment, l’organisme regulador afirma que continuarà reduint-se la taxa d’atur, que podria quedar per sota de les dues xifres (10%) l’any 2027, davant de la taxa del 12,2% del 2023. “No obstant, aquest descens estarà condicionat pel creixement de la població i la població activa existent”, ha conclòs l’organisme regulador.