La llibreria Caselles acull aquesta tarda (19.00 hores) la presentació del llibre ‘Andanzas de un peregrino de poca misa por el Camino de Santiago’, en què el mestre i biòleg Antonio López relata la seva primera experiència en aquesta cèlebre ruta fins a la capital gallega. “He volgut explicar el que m’anava trobant però no està plantejat com una guia de viatge perquè ho he fet al meu ritme”, explica l’autor a LA MAÑANA. De fet, la previsió inicial no era fer un llibre, sinó que sorgeix de les publicacions diàries que Antonio López feia a les xarxes socials amb les seves impressions i unes quantes imatges del dia que havia passat; “després em va semblar que ajuntant les cròniques seria publicable, sense gaires pretensions”. Són uns textos caracteritzats per la ironia i amb força humor, que s’allunyen del que és més habitual en aquest tipus de relat, però en els quals també es troba molta història documentada. “Intento utilitzar un to escèptic i didàctic, explicar-ho a la meva manera, perquè el camí està construït a base de mites religiosos i històrics que no són reals”, diu l’autor, tot i que remarca que “a mi les llegendes m’agraden, mentre no vagin en contra de la ciència, poden ser interessants”.
D’aquesta manera, el llibre s’estructura en 33 capítols, corresponents a les etapes que va fer des de Roncesvalles fins a Santiago, on també va afegint altres aspectes més relacionats amb el dia a dia de la ruta i diferents consells.
Un cop finalitzada l’aventura, “que volia fer des de petit”, diu que “és una experiència única”, i recomanaria a qui ho vulgui provar que “cadascú faci el seu camí i no agafi referències dels altres ni segueixi les pautes turístiques”. I pel que fa al repte físic, assegura que “no és fàcil per a una persona sense vocació esportiva, però si ho he fet jo, ho pot fer tothom”.
Abans d’aquest llibre, Antonio López havia publicat dos assajos: ‘L’Herència de Prometeu, lectures de medi ambient’, que va ser finalista del Premi Josep Vallverdú i ‘Educadors o predicadors, escenaris de l’educació ambiental’ i també ha escrit la novel·la ‘Agujeros en la luna’, que va ser finalista al Premio Azorín l’any 2019 i de la qual confessa que està “molt satisfet”, malgrat que la pandèmia va tallar gran part de la promoció que s’havia previst. Pel que fa als seus projectes futurs, diu que “estic treballant en una altra novel·la”, tot i que està en procés de construcció i de moment no hi ha dates concretes de la futura publicació.