Recordo com si fos abans-d’ahir, i d’això fa més de vint anys, quan vaig viatjar a la regió austríaca de Caríntia. La primera trobada va ser amb Klagenfurt. Els seus carrers em van convidar a passejar, a asseure’m en un dels elegants cafès que s’anaven succeint en aquest passeig tranquil per la ciutat situada en el colze sud que formen Àustria, Estònia i Itàlia, a uns 360 quilòmetres de la imperial de Viena.
La guia turística que m’assistia en aquest viatge per les terres del centre d’Europa, molt il·lustrada en la història del lloc i del país, em va brindar una informació molt poc coneguda per a mi. Em va mostrar de Klagenfurt, els valors turístics que atresora en arquitectura, vestida amb diferents estils històrics com el renaixent i el barroc, com la plaça Major, que la presideix una escultura de Maria Teresa d’Àustria, reina d’Hongria i Bohèmia, Emperadriu Consort del Sacre Imperi Romà Germànic i Arxiduquessa d’Àustria, i una altra del drac que recorda la llegenda que aquest cada dia es menjava una verge. Klagenfurt presumeix de comptar amb un gran nombre de patis animats. En total, són uns 60, on dins estan situades galeries, tendes i vinacoteques. Durant l’any organitzen actes culturals de tota mena. També, la ciutat llueix la sala dels escuts, el Wappensaal im Landhaus, enclavament en els que recullen més de 1000 escuts de governadors, sotsgovernadors, membres de relleu de l’Església i de la noblesa de Caríntia.
Un altre dels punts màgics és el Minifundi. Es tracta d’un parc lúdic en el qual se succeeixen una sèrie d’edificis històrics del món fets en miniatura. Més de 140 maquetes reflecteixen fidelment la imatge de la Sagrada Família (Barcelona); la Casa Blanca (EUA); la Muralla Xina; el Borobertur Tempel (Indoxina); l’Ajuntament de Brussel·les (Bèlgica); l’Arc del Triumf (París); i el Vaticà (Roma), entre altres.
Sortint de l’urb, a un tret de pedra d’aquesta, es troba, en el bosc de Moviermigg, la petita casa de fusta on l’insigne músic i compositor, Gustav Malher, acudia cada dia a compondre les seves partitures.
Per als amants de l’esport blanc, Neugifirten és la neu en estat pur. A la muntanya de Gerlitzen la pràctica d’aquesta disciplina té la seva màxima expressió turística. Neugifirten és l’estació hivernal més antiga de Caríntia. Una altra parada en el breu recorregut per la regió austríaca es fa necessària per descobrir el Bourg Hochosterwitz, que en l’època renaixentista estava destinat a emmagatzemar armes i també era un refugi.
En aquest lloc es dona una dada curiosa i rellevant, perquè aquí es va filmar íntegrament la famosa pel·lícula de Walt Disney La princesa encantada. Per poder accedir a ell s’han de passar 14 portes, la qual cosa en la seva època li convertia en un punt inexpugnable.