La Dieta de Salut Planetària (DSP) promou un consum ambientalment sostenible, basat, entre altres coses, a augmentar la ingesta de vegetals i reduir els productes lactis i carns vermelles. Una manera de menjar que, com més se segueix, es relaciona amb una menor mortalitat per totes les causes. Un nou article que publica ‘Science Advances’ ve a reforçar les evidències d’algunes recerques prèvies sobre que la DSP és bona per al planeta i per a la salut humana. Els autors van usar dades dels Estats Units i el Regne Unit i van revisar estudis previs, fins a sumar més de 3,2 milions de persones.
En conjunt, les dades van mostrar que els qui seguien més estrictament la DSP tenien menor risc de mortalitat per totes les causes.
Les dades dels participants britànics van mostrar que el compliment d’aquesta mena d’alimentació es manifestava en un menor risc de càncer i una menor mortalitat per malalties respiratòries.
El metaanálisis d’estudis previs va assenyalar que una major adherència a la DSP s’associava amb un menor risc de mortalitat per malalties cardiovasculars, càncer colorectal i de pulmó, cardiopatia coronària, accident cerebrovascular i diabetis. “Una major adherència a la DSP pot oferir importants beneficis per a la salut”, escriuen els autors, liderats per la Universitat del Sud-est (la Xina)
L’anàlisi -agreguen- “destaca la importància de promoure la Dieta de Salut Planetària per a millorar la salut pública i combatre el canvi climàtic global” . L’informe sobre la Dieta de Salut Planetària elaborat en 2019 per la Comissió EAT-Lancet, que va reunir 37 científics de 16 països, és el primer intent d’establir objectius científics universals per al sistema alimentari basat en dietes saludables a partir de sistemes alimentaris sostenibles. “El consum mundial de fruites, vegetals, nous, llavors i llegums haurà de duplicar-se, i el d’aliments com la carn vermella i el sucre hauria de reduir-se en més del 50%”, assenyala aquest text.