L’església de Sant Serni d’Alguaire va ser un any més l’espectacular escenari de la cerimònia de lliurament del Premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans, en la seva 35a edició, que va guanyar el músic, químic i escriptor Josep Lluís Viladot i Petit, i del Premi d’Honor Josep Lladonosa, en la segona, que es va atorgar a l’arquitecte Ramon Maria Puig i Andreu.
L’acte va aplegar desenes de veïns i veïnes de la població, encapçalats per les pubilles i hereus d’enguany, i a nombrosos representants institucionals, entre ells l’alcalde d’Alguaire, Joan Guillaumet; el rector de la Universitat de Lleida, Jaume Puy; el director dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Albert Turull; el president del Consell Comarcal del Segrià, David Massot; el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Andreu Vàzquez; i l’alcalde de Lleida, Fèlix, Larrosa, entre molts altres, a més de Francesc Guillaumet, director del diari LA MAÑANA, col·laborador del Premi i que distribuirà el llibre entre els seus lectors en la Diada de Sant Jordi. En els seus parlaments, van posar de relleu la importància del premi i de la visió local que aporta, “imprescindible i necessària”, deia Larrosa, mentre que Jaume Puy refermava: “aprendre la nostra història és el que ens fa sentir país”. També van dedicar paraules a l’homenatjat, Ramon Maria Puig i Andreu, de qui Albert Turull, en un dels seus últims actes en el seu actual càrrec, valorava com “un dels homenots clau de la generació de la recuperació democràtica”, i que la seva aportació “va més enllà de l’arquitectura”.
Francesc Guillaumet va subratllar la connexió entre els dos homenatjats, que situava a la Seu Vella; “va ser Lladonosa el primer que va dir que el Turó era molt més que la catedral i vam poder descobrir els Baluards i el Castell del Rei, que es van recuperar amb Ramon Maria Puig com un dels grans protagonistes”. Finalment, citava uns versos de Magí Morera per definir-los com “dos homes de raça gegantina”. Un adjectiu que també utilitzava per al Premi, “que durant 35 anys ha explicat la història de Catalunya, de Lleida, de les Terres de Ponent i dels Països Catalans”.
Durant l’acte també es van projectar audiovisuals i el pubillatge del municipi va fer lectura d’un petit esbós biogràfic de l’historiador Josep Lladonosa, a qui ret homenatge aquest premi, abans de la proclamació del guanyador.
L’obra guanyadora, escrita per Josep Lluís Viladot i Petit és ‘Ramon Currià i Caelles (1881-1961). Estudi i recuperació del seu llegat musical. La seva música religiosa. Rere les passes de Richard Klein’, que s’endinsa en la figura d’aquest compositor nascut a Almatret, besavi de l’autor. També es va presentar el treball ‘Aspectes de l’evolució història de l’associacionisme urgellenc des del segle XVIII fins al present en el marc de les terres de Ponent’ i el jurat va destacar que “ambdós fan aportacions al seu camp”. Manuel Lladonosa, president del Patronat Josep Lladonosa i Pujol, va ‘dibuixar’ les línies mestres de l’estudi guanyador, que torna a tenir temàtica musical, com en la passada edició, tot i que remarcava que l’obra “no només té interès musicològic, sinó que també se situa a l’autor en el seu context històric, social i polític”. Afegia que “és important donar-lo a conèixer perquè és poc conegut, i va destacar en altres àmbits com a pedagog o artista pictòric”. De l’autor, Josep Lluís Viladot, deia que “ha fet una laboriosa recerca i, a través de les seves etapes biogràfiques, ens descobreix la sensibilitat que tenia com a compositor i el seu rerefons cultural i ideològic”.
Després del lliurament del Premi d’Història, es va atorgar el Premi d’Honor 2024, un guardó que va néixer l’any passat amb la concessió a l’escriptor Josep Vallverdú, i que enguany ha estat per l’arquitecte Ramon Maria Puig i Andreu. Manuel Lladonosa destacava que, més enllà de les seves indubtables aportacions a l’arquitectura i l’urbanisme, “forma part d’una generació que als anys 60 i 70 va promoure la renovació cultural al país a través dels col·legis professionals”.
Abans de l’acte de lliurament, es va fer una visita guiada a l’exposició del Monestir d’Alguaire i en finalitzar, tots els assistents van rebre una publicació que recull alguns escrits dedicats a Ramon Maria Puig i Andreu.