La Seu Vella tornarà a ser l’escenari, els dies 12, 13 i 14 de febrer, de les Trobades Culturals, un espai de debat que pren el relleu de les històriques Trobades Culturals liderades per l’Ajuntament de Lleida l’any 1980 i 1985 impulsades per Jaume Magre, que van servir per unir el teixit cultural de la ciutat i projectar conjuntament les necessitats i els eixos de treball que reactivarien la vida cultural lleidatana. La iniciativa, organitzada per la Paeria, és oberta a tota la ciutadania (professionals, docents, universitaris, consumidors culturals…) i tindrà lloc a la Canonja de la Seu Vella. Amb aquesta activitat, gratuïta i amb inscripció prèvia (a partir del 14 de gener), es clourà l’Any Magre, que commemora el centenari del naixement del regidor i activista cultural i que tot just va començar el febrer de 2024.
Entre les temàtiques que s’abordaran al llarg d’aquestes tres jornades, i que giren al voltant del paper crucial de la cultura al segle XXI, cal destacar els drets culturals (des de l’accés a la cultura, la producció cultural i la participació cultural per part de la ciutadania, així com la diversitat); el vincle de l’educació i l’art (ja sigui a través de les polítiques culturals com des de l’administració) i la marca Lleida, com estendard comunicatiu a través del qual donar difusió arreu del talent cultural lleidatà.
Consell de Cultura
En aquestes tres jornades culturals es podrà gaudir de diverses taules de debat temàtiques que comptaran amb la intervenció d’una desena de referents culturals provinents d’arreu del país i de l’Estat espanyol.
Les temàtiques que s’hi tractaran sorgeixen de les diagnosis que van fer, durant el primer quadrimestre del 2024, els diferents sectors culturals dins l’àmbit del Consell de Cultura, en concret, en les comissions sectorials d’arts escèniques, música, lletres i llengua, cultura digital i audiovisuals, patrimoni, documentació i memòria, arts visuals i cultura popular.
Les mateixes comissions sectorials han participat en el disseny dels debats, aportant propostes de casos d’èxit i referents en cadascun dels àmbits.
Un any dedicat a Magre
Les Trobades Culturals seran el colofó final a un any dedicat a donar a conèixer i recordar la figura i el llegat de Jaume Magre i Servet (Cervera 1924-Lleida 1999), coincidint amb els 100 anys del seu naixement i els 25 de la seva mort.
La programació de l’Any Magre, amb Juan Cal com a comissari, ha inclòs des d’un cicle de cinema francès, taules rodones, una exposició i la representació de Tot esperant Godot, a un concert a l’Auditori Enric Granados de Lleida amb la col·laboració de les escoles artístiques municipals, entre d’altres. Aquest any també se li han dedicat els Premis Literaris Lleida, amb un espectacle inspirat en la seva vida i preferències fet per a l’ocasió amb motiu de l’acte d’entrega del 41è Premi d’assaig Josep Vallverdú, guardó que va promoure el mateix Magre, i el 29è Premi de poesia Màrius Torres.
Magre ha tingut una influència fonamental en la construcció del model cultural de la Lleida democràtica. Com a regidor de Cultura de l’Ajuntament de Lleida entre 1979 i 1991, va promoure la creació de les infraestructures formatives bàsiques com l’Aula Municipal de Teatre i l’Escola de Belles Arts, a més de contribuir a modernitzar i reformar el Conservatori. També va ser un gran activista cívic, promotor de l’Alliance Française, la Petite Gallerie i l’Escola Espiga.