L’informe sobre abusos sexuals a l’Església presentat ahir pel Defensor del Poble reuneix els testimonis de 487 víctimes i recull els resultats d’una enquesta en què l’1,13% dels espanyols majors d’edat revela que ha patit abusos a l’àmbit religiós i un 0,6% per part d’un capellà o religiós. A l’apèndix de l’informe hi apareixen les respostes aportades pels bisbats de la demarcació (Lleida, Urgell i Solsona) en les que es reconeixen sis casos d’abusos (dos a cada diòcesi) i es parla de 15 víctimes des del 1959 al 2023.
Les dades que recull l’apèndix d’aquest informe expliquen que la diòcesis de Lleida no va respondre a la segona carta enviada pel Defensor del Poble (sí que ho van fer la d’Urgell i Solsona) mentre que constata també que Lleida hauria comunicat dos casos d’abusos i Urgell i Solsona tres, tot i que al final van quedar en dos perquè el tercer hauria quedat descartat en ambdós casos.
Les pròpies diòcesis també van parlar de dos suposats agressors cada una que en tots els casos serien capellans. Pel que fa al número de víctimes que recullen les pàgines 770 i 771 de l’informe s’informa de cinc dones menors al de Lleida, dos dones menors al d’Urgell i de cinc dones menors i tres homes menors al de Solsona. Pel que fa als casos informats per les pròpies diòcesis, la de Lleida parla d’un cas entre 1960 i 1979, d’un altre entre 1980 i 1999 i d’un tercer entre el 2000 i el 2023. Urgell també n’informa de dos entre 2020 i 2023 i Solsona de dos més (un d’abans del 1959 i l’altre entre 2020 i el 2023).
El Defensor, Ángel Gabilondo, va lliurar ahir a la presidenta del Congrés, Francina Armengol, el resultat de la investigació que la Cambra li va encarregar fa un any i mig, i es va negar a extrapolar xifres d’un abús que segons aquesta enquesta han pogut patir més de 445.000 persones a nivell religiós i gairebé 236.500 per part de sacerdots. El document de 777 pàgines titulat Una resposta necessària no quantifica el nombre total de possibles víctimes dels abusos, i es limita a recollir les dades d’aquesta enquesta a 8.013 persones grans que revela que un 11,7% dels espanyols ha patit abusos sexuals abans de fer 18 anys. L’informe sobre abusos sexuals al si de l’Església elaborat pel Defensor del Poble reuneix els testimonis de 487 víctimes, demana crear un fons estatal per compensar-les i denuncia com la jerarquia catòlica va negar i va minimitzar el problema durant molt de temps. Segons aquest treball, el 84% de les víctimes entrevistades per la institució van ser homes, com la gran majoria dels seus agressors. Només una petita part dels acusats han estat jutjats per les autoritats civils; la majoria van continuar als seus llocs, van ser trasllats i, en menor mesura, jutjats pel dret canònic.
El Defensor critica la resposta de l’Església i lamenta que aquesta s’ha caracteritzat “durant molt de temps” per la negació o la minimització del problema. “Algunes víctimes han hagut de fer front no només a la negació i a l’ocultació, sinó fins i tot a pressions i a reaccions de representants de les mateixes en què se’ls culpabilitzava dels abusos patits”, va dir.
En roda de premsa, Gabilondo va titllar “d’insuficient i dilatòria” la resposta de l’Església a les víctimes i va criticar conductes habituals com el trasllat de persones abusadores a altres parròquies, centres docents o fins i tot països.
L’informe inclou una sèrie de recomanacions, com la creació d’un fons estatal per al pagament de compensacions a les víctimes i que un òrgan administratiu especial (creat per a l’ocasió) instaurés un procediment de reconeixement i reparació de les víctimes.