El doctor en biologia, professor i investigador de la UB, David Bueno, va guanyar el 57è Premi Josep Pla amb l’assaig ‘L’art de ser humans’, i l’escriptor argentí Jorge Fernández Díaz, el 81è Premi Nadal amb la novel·la ‘El secreto de Marcial’. L’obra de Bueno, que és expert en neurociència educativa, connecta la ciència amb l’humanisme, i proposa un viatge a través de les arts, la neurociència i l’educació que redefineix la manera de percebre el món i a nosaltres mateixos.
Per la seva banda, la novel·la de Fernández Díaz és un relat de ficció familiar. Explica la història d’un escriptor que necessita entendre qui va ser el seu pare anys després de la seva mort. Les dues obres es publicaran el 5 de febrer. Tots dos van rebre el premi durant la tradicional vetllada literària que se celebra cada 6 de gener a l’Hotel Palace de Barcelona, i que aquest any també va tenir un moment de record per Ana María Matute, guardonada amb el Premi Nadal l’any 1959, en el centenari del seu naixement.
Bueno ha estat investigador a Oxford i dirigeix des del 2019 la Càtedra de Neuroeducació de la UB. En l’àmbit de la divulgació científica, ha publicat més de vint llibres de divulgació i assaig. A ‘L’art de ser humans’, proposa descobrir com utilitzar la creativitat i el pensament crític per construir una societat més rica, plena i lliure. La convocatòria ha rebut 40 obres.
Fernández Díaz torna amb ‘El secreto de Marcial’ a l’univers del relat de ficció familiar després que al 2003 publiqués ‘Mama’. Ara, explica la història d’un escriptor que necessita entendre qui va ser el seu pare, Marcial Fernández, anys després de la seva mort. La novel·la transcorre a camí entre Astúries i Buenos Aires entre la segona meitat del segle XX i l’actualitat, i vol ser un homenatge als migrants espanyols i a les pel·lícules que van forjar la seva personalitat. Aquesta edició ha rebut 769 originals.