L’any 2023 ha estat el segon més càlid i dels més secs a Catalunya, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). De fet, només es posiciona per darrere del 2022. Els valors més alts han superat el llindar dels 18 graus de mitjana al litoral i prelitoral del terç sud, al Tarragonès, i al litoral Central.
A l’altre extrem se situen les zones de més altitud, per sobre dels 2.500 metres, que han tingut una temperatura mitjana anual al voltant dels 3,5 graus. A banda, ha estat un any sec en el marc de la pitjor sequera registrada a Catalunya en l’època instrumental. La precipitació anual només ha estat d’un 50 a un 70% de la mitjana climàtica, i en algunes zones del litoral i prelitoral interior inferior al 50%.
L’any va acabar amb un desembre càlid arreu, especialment a l’alta muntanya, amb valors per sobre dels 2,5 graus. L’any 2023 ha tingut nou mesos de caràcter càlid, només amb les excepcions de gener, febrer i maig. Alguns mesos van presentar registres superiors als +3 graus, al setembre al Pirineu occidental i al novembre, per exemple, a les Garrigues.
Els pantans de la conca de l’Ebre se situen al 62,2%, per sota de la mitjana dels últims cinc anys
Els embassaments de la conca de l’Ebre acumulen unes reserves de 4.851 hectòmetres cúbics d’aigua, un 62,2% de la seva capacitat total. A la subconca del Segre, Rialb ha incrementat en 7,12 hectòmetres les reserves i es troba al 24,5% de capacitat, mentre que Oliana n’ha perdut 2,77 i està al 54,2%. Les reserves de la conca del Segre estan per sota de la mitjana dels últims cinc anys: 5.024 hm³, un 64,4%.