Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

L’Àfrica russa, el nou escenari

ARTICLES - ZONA 2

El 26 de juliol Mohammad Bazoum, president electe afí a Occident, va ser enderrocat per alts comandaments militars i, des de llavors, està detingut.

Els líders africans han amenaçat amb una acció militar per enderrocar el nou règim , però els partidaris d’una intervenció han estat incapaços fins ara de reunir prou suport. El cop de juliol va agafar per sorpresa la majoria dels analistes, ja que el Níger era considerat un país relativament estable, amb institucions democràtiques més sòlides que molts dels seus veïns. El país és una base clau per a les forces occidentals i el seu exèrcit ha estat soci dels Estats Units i altres exèrcits a la convulsa regió del Sahel.

Amb aquest escenari, els canals de xarxes socials associats a l’estat rus estan intentant explotar el cop militar al Níger del mes passat, intentant reforçar la influència de Moscou al país i possiblement crear una oportunitat d’intervenció.

Segons una anàlisi experta publicada als mitjans, l’activitat centrada al Níger a les plataformes digitals vinculades al grup paramilitar Wagner s’ha reduït dràsticament des de la mort de Yevgueni Prigozhin, líder de Wagner, l’avió del qual es va estavellar al nord de Moscou la setmana passada. Però altres canals prorussos de Telegram han continuat difonent o comentant desinformacions sobre el Níger i la situació geopolítica del país. Tota aquesta manipulació informativa a l’Àfrica ha estat clau en la influència russa a zones estratègiques com el Sahel.
L’empresa tecnològica que ha dut a terme estudis sobre aquesta activitat a les xarxes socials ha confirmat que existeix un augment significatiu en la quantitat de continguts que promovien discursos antifrancesos en aquests comptes, incrementant el sentiment d’hostilitat ja existent cap a París al Níger, antiga colònia francesa. A més, la investigació recull els temors que Rússia intenti guanyar influència, contractes lucratius i accés a recursos clau al Níger després de l’enderrocament de Bazoum.

En tot cas, el Níger ja havia estat objecte de campanyes d’influència a les xarxes socials. A mitjans de febrer, les xarxes socials es van veure inundades per una onada de desinformació quan Bazoum va viatjar a París per reunir-se amb Emmanuel Macron. També es van utilitzar altres imatges per enganyar els espectadors; concretament, uns informatius falsos mostraven un atac francès a un comboi militar nigerí i contenien acusacions que les forces franceses treballaven en secret amb extremistes islamistes.

Sobre les forces russes desplegades a l’Àfrica, el futur del grup Wagner al continent continua sent incert. Les xarxes d’empreses creades per Prigozhin han tingut molt èxit en l’extracció d’or, diamants, fusta de valor i moltes altres mercaderies a països africans, a més d’aconseguir contractes com a mercenaris a la República Centreafricana, Moçambic, Líbia i altres llocs. No està clar si es produirà una presa de control total de Wagner per part de l’Estat rus o si Moscou intentarà utilitzar molts altres grups per mantenir la influència que ha aconseguit.

Però resulta evident que hi ha hagut un augment del sentiment prorús a molts dels països africans, sentiment que Moscou promou i voldrà reforçar.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8