Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

La sequera i el canvi climàtic limitaran la producció de tòfona i no s’arribarà a les 3 tones de l’any passat

ARTICLES - ZONA 2

La sequera i el context de canvi climàtic amb temperatures més altes limitaran la producció de tòfona a Catalunya. Després de dues temporades “complicades”, el sector veu difícil arribar a les 3 tones de l’any passat. Així ho ha expressat el director del TrufforumVic, Daniel Oliach, durant la presentació de la propera edició que es farà de l’1 al 4 de febrer a la capital d’Osona. La festa de la tòfona estrenarà un espai de tast amb diferents plats i nomenarà el xef Joan Roca ambaixador d’honor de la Tòfona mentre que la presidenta del Parlament i exalcaldessa de Vic, Anna Erra, rebrà la Tòfona d’Or. El certamen inclou programació per a professionals i activitats per als visitants per donar a conèixer el producte.

La tòfona negra (‘Tuber melanosporum’), fresca i seleccionada de diferents territoris d’origen, tornarà a ser la gran protagonista del TrufforumVic de la mà de diferents associacions de productors. El seu director, Daniel Olocau, ha destacat la “transversalitat” d’aquest esdeveniment que el fan “únic”: “Està enfocat tan al públic general com el sector professional i en un mateix cap de setmana trobarem tota la cadena de valor del sector amb empreses, productors, investigadors, consumidors i els cuiners”.

Entre les novetats d’enguany, destaca la creació d’un espai gastronòmic, La Tòfona al Plat, on els visitants podran degustar diferents plats al llarg de la jornada a preus populars i que comptarà amb diversos restaurants i establiments convidats que oferiran propostes dolces i salades. Entre els participants hi haurà Ca l’Ignasi de Cantonigròs, Pastisseria Prat-Can Carriel de Roda de Ter o el Malespina d’Olot. El dissabte es tancarà amb la ‘Nit de tòfona amb Vins del Llegat’.

Als espais d’activitats com La Cuina de la tòfona es podran descobrir tots els secrets de la tòfona amb activitats que inclouran tasts i aniran a càrrec de reconeguts professionals. Enguany hi haurà Martina Puigvert de Les Cols (Olot), reconeguda com a millor cuinera jove per la Guia Michelin 2024, amb la tòfona en la cuina volcànica; Jordi Vilà, del restaurant Alkimia (Barcelona) mostrarà la cuina tradicional de caça i tòfona; Arnau Paris, xef a l’espai Cuines de TV3, i Rais Esteve, xef i assessora de creativitat parlaran de com recuperar les arrels i els orígens amb creativitat partint del seu projecte Molí La Vansa.

Els visitants també podran descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions a les activitats programades a l’Aula de la Tòfona. El col·lectiu Taula Dolça ensenyarà com introduir la tòfona a la pastisseria tradicional catalana; Dídac Espasa (Tòfona de la Conca) farà una sessió didàctica amb tast al voltant de la tòfona i el seu ús; membres del col·lectiu Osona Cuina proposaran un maridatge entre la tòfona i el porc; Clara Busoms, de Noir et Blanc, i Toni Sala, de la Fonda Sala d’Olost (Osona Cuina), explicaran com utilitzar la tòfona negra a casa; amb Martí Padrisa, de Formatges Montbrú, i Pere Muxí, tofonaire de SotaTerra es tastaran els millors formatges per trufar a casa; i el cuiner David Sanglas es centrarà en els millors embotits trufats.

Més de 350 estudiants d’hostaleria

L’Acadèmia de la Tòfona enguany s’amplia i inclourà dues matinals amb formació específica per a més de 350 estudiants d’hostaleria d’arreu de Catalunya, tant de cuina com, per primer cop, de pastisseria. Així mateix, també hi haurà més activitats per a infants i l’Espai tòfona i ciència tindrà un programa d’activitats i espai específic.

No hi faltaran altres activitats habituals com el 5è Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires; activitats per a professionals com el Congrés Internacional de la Tòfona sobre el seu conreu i el diumenge també hi haurà l’esmorzar popular amb tòfona amb Osona Cuina i Taula Dolça. D’altra banda, es farà la segona edició del del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra. El diumenge al matí, els 3 finalistes del concurs presentaran en directe davant el jurat i el públic assistent la seva recepta. Enguany, a més, es lliuraran dos premis més, Premi al millor restaurador divulgador de tòfona i vins catalans i premi a la trajectòria professional del sector.

Menys tòfona per la calor i la sequera

Enguany, la producció no es preveu que pugui arribar a les 3 tones que es van aconseguir l’any passat, quan ja va ser un 50% inferior respecte l’anterior. Oliach remarca que el context de sequera i les altes temperatures de tardor i primavera estan dificultant el seu cultiu. “No es poden fer tots els recs que voldríem” (per la sequera), destaca, i en el cas de la tòfona silvestre la situació és més difícil encara. Malgrat tot, remarca que els fongs són “molt competitius” i que quan torni a ploure com és habitual, en 2 o 3 anys la producció s’hauria de recuperar. “El miceli està sota l’arbre i està en ‘stand-by’ però cal que fructifiqui i que pugi créixer amb les precipitacions de l’estiu”, detalla. En aquest conext actual, els preus s’han encarit respecte l’any passat. De mitjana se situarà per sobre dels 500 euros el quilo i, de cara al consumidor final, la trufa seleccionada i rentada se situarà entre els 800 euros i 1.200 euros el quilo.

El TrufforumVic està organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, l’European Mycological Institute (EMI), la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12