El film d’animació ‘Papallones negres’, dirigit per David Baute i que se centra en aquelles persones que es veuen forçades a migrar dels seus països pels efectes del canvi climàtic, arriba aquest divendres als cinemes. La cartellera també porta la tragicomèdia basada en la vida d’un jove Miguel Gila, a qui Alexis Morente fa reviure moments vitals que més tard van inspirar en els seus acudits. A les plataformes, destaca la incorporació al catàleg del Netflix de l’adaptació en format de sèrie del clàssic ‘Cien años de soledad’, de Gabriel García Márquez. Al 3Cat s’estrena un nou espai d’humor familiar amb l’icònic duo format per Òscar Andreu i Òscar Dalmau, el ‘Tot torna’.
‘Papallones negres’
David Baute posa el focus al film d’animació ‘Papallones negres’ en aquelles persones que es veuen forçades a migrar dels seus països pels efectes del canvi climàtic. Baute ho concreta en la història de tres dones que venen de punts molt diferents del planeta, però estan unides per aquest drama que afecta a milions de persones. En declaracions a l’ACN, Baute va lamentar que les migracions climàtiques no estan reconegudes per la comunitat internacional. “Es poden reconèixer migracions per causes polítiques o de guerra, però no és el cas del migrant climàtic”. ‘Papallones negres’, que s’ha doblat al català, va formar part de la secció Sitges Collection Anima’t del Festival de Sitges.
Estrenada a la secció oficial Contrechamp del Festival de Cinema d’Animació Annecy, la història s’inspira en dones reals que proposen un viatge pel sud de la Índia, al territori africà de Turkana i al Carib. El canvi climàtic impacta en les vides de Tanit, Valeria i Shaila, tres dones de diferents llocs del món i que ho perden tot pels efectes de l’escalfament global i es veuen forçades a migrar.
‘¿Es el enemigo? La película de Gila’
‘¿Es el enemigo? La película de Gila’, dirigida per Alexis Morante, és una tragicomèdia que se centra en un període curt de la vida de Gila, el pas de l’adolescència a la maduresa, per posar de relleu com es va forjar la personalitat durant la Guerra Civil. El film és la història de Miguel abans d’esdevenir Gila, la gènesi del personatge, a qui fa reviure moments vitals que més tard van inspirar en els seus acudits. En una entrevista amb l’ACN, Alexis Morante va dir que han intentat acostar al públic el personatge “ingenu i tendre” de la cèlebre ‘trucada a enemic’ sense perdre “el realisme i la crueltat de la guerra”.
Inspirada en el llibre ‘El libro de Gila. Antología cómoca de obra y vida’ (Blackie Books), escrita pel mateix director i Raúl Santos amb el suport de la filla del còmic, Malena Gila. ‘¿Es el enemigo? La película de Gila’ és una faula antibel·licista sobre un Miguel Gila jove durant la Guerra Civil. Als 17 anys s’allista amb un amic per prendre part en el conflicte i sobreviu a misèries, batalles, presó i fins i tot un afusellament gràcies a la sort però, sobretot, al seu gran do, l’humor.
‘L’edat imminent’
Clara Serrano Llorens i Gerard Simó Gimeno, estrenen ‘L’edat imminent’, una carta d’amor a les persones que han dedicat tota la vida a cuidar els altres, a partir de la relació entre un jove i la seva àvia. La pel·lícula està nominada als Gaudí a millor direcció novella.
‘Kraven the hunter’
Inspirada en el còmic de Marvel ‘La última cacería de Kraven’ creat per J.M. DeMatteis i Mike Zeck, la pel·lícula gira al voltant de l’icònic personatge de Kraven, un caçador capaç de rastrejar a qualsevol presa. Al film, el protagonista haurà de fer un pas endavant per fer valdre el seu honor, encara que això el porti a entrar en conflicte amb el seu mig germà Dmitri Smerdyakov. Això sí, per fer-ho comptarà amb la confiança de la sacerdotessa Calipso, que també l’ajudarà a plantar cara a The Rhino, el misteriós malvat de la història.
‘Cuando cae el otoño’
La Michelle és una àvia que gaudeix de la seva tranquil·la jubilació en un poble de la Borgonya, on també viu la seva millor amiga, la Marie-Claude. El dia de Tots Sants, la seva filla Valérie li fa una visita per deixar-li el seu fill Lucas durant la seva setmana de vacances escolars. Malgrat l’aparent bona notícia, res passarà com esperava quan la Valérie perd la confiança en la seva mare, que haurà de demostrar que aquesta l’acusa injustament.
‘La maldición del Queen Mary’
Pel·lícula de terror que narra la història d’una família que puja a l’imponent transatlàntic Queen Mary. La situació fa un gir perillós quan el seu fill petit desapareix i s’acaba trobant amb quelcom misteriós a la piscina del vaixell – considerat l’espai més encantat de l’embarcació – i on es creu que encara s’hi pot veure la Mary, el fantasma d’una nena que s’hi va ofegar el 1952. Dirigida per Gary Shore, compta amb Alice Eve, Tim Downie i Joel Fry entre el repartiment.
‘Niko, més enllà de l’aurora boreal’
En Niko somia en formar part de l’equip de rens del Pare Noel. Quan el seu somni per fi es compleix, allà coincideix amb l’Stella, una jove i ràpida companya, que no només li posa reptes sinó que també posa a prova el seu cor. A mesura que competeixen junts, en Niko haurà d’aprendre el veritable significat de treballar en equip així com descobrir una valuosa lliçó sobre què és realment l’amistat. El film s’estrena en català.
‘Tú no eres yo’
Dirigida per Marisa Crespo i Moisés Romera la pel·lícula, protagonitzada per Roser Tapias, Jorge Motos i Alfred Picó, posa el focus en l’Aitana, que torna a casa amb la intenció de sorprendre els seus pares per Nadal. Malgrat el que comença com un retrobament festiu, acaba en un malson quan descobreix que la seva família l’ha reemplaçat per una jove desconeguda de la seva mateixa edat, a la que tracten com si fos la seva filla.
‘Les filles del califat’
La Jessica, una jove francesa, arriba a Síria atreta per la promesa d’una nova vida al Daesh. La protagonista s’instal·la en una casa de Raqa, on dones de diverses nacionalitats esperen casar-se. Un cop allà topa amb la poderosa i manipuladora influència de la Madame, que li desperta admiració i temor a parts iguals, i que l’arrossega a una realitat perillosa que desafia els seus propis límits. La pel·lícula arriba en llengua catalana.
‘Anselm’
Dirigit per Wim Wenders, el documental se centra en Anselm Kiefer, un artista contemporani que crea una obra que redefineix les fronteres entre l’art i el cinema. Per fer-ho, fa servir una varietat de materials i tècniques per explorar temes com la memòria, el trauma i la redempció.
‘Chaplin: espíritu gitano’
Pel·lícula documental dirigida per Carmen Chaplin que ofereix una exploració profunda del llegat de Charles Chaplin per centrar-se en la seva herència gitana, un aspecte poc conegut de la seva vida. Inclou entrevistes exclusives amb experts, arxius familiars, testimonis i material inèdit.
‘Acadèmia felicitat’
El 6 d’agost de l’any setanta de l’era raeliana, la Lily i la Dominique participen per primera vegada en una reunió de raelians a la Universitat Europea de la Felicitat. Durant quaranta anys, en un hotel ple de candidats a despertar, en Raël ha anat compartint els seus coneixements heretats dels extraterrestres. Decidides a conèixer la seva mitja taronja, les dues competeixen pels favors de l’encantador cantant Arnaud Fleurent. La pel·lícula arriba en llengua catalana.
Estrenes plataformes (de l’11 al 17 de desembre)
Un nou retrat d’Alaska, a Movistar Plus+
Movistar Plus+ estrena el pròxim 15 de desembre ‘Alaska revelada’, una sèrie documental que mostra una visió de l’artista des de diversos llocs, desconeguts fins el moment. Dirigida per Pite Piñas i David Iñurrieta, s’estructura en tres parts: salut, diners i amor, i posa el focus en l’essència de l’artista a través de testimonis com el de la seva mare, el seu marit Mario Vaquerizo, Nacho Canut o Bibiana Fernández. També participen altres noms com Pedro Almodóvar, Miguel Bosé o Raphael.
D’altra banda, el 12 de desembre es completa la segona part de ‘Los años nuevos’, la sèrie de Rodrigo Sorogoyen, amb els cinc darrers capítols de la història protagonitzada per Iria del Río i Francesco Carril.
Max estrena la sèrie documental ‘¿Yo fui mujer florero?’
Max estrena aquest dijous la sèrie documental ‘¿Yo fui mujer florero?’, que proposa un viatge a la història de la televisió per entendre d’on surt aquest concepte i reflexiona – a partir del relat de les seves protagonistes – si es tracta d’un fenomen que encara perdura. Loreto Valverde, Ivonne Reyes, Patricia Redondo o Carmen Russo són alguns dels noms que hi apareixen.
L’endemà, la plataforma incorpora la segona temporada de ‘Bookie’, una comèdia que segueix un veterà de les apostes esportives en el moment en que la seva legalització amenaça en donar un gir al seu negoci.
Arriba ‘Wonder pets en la ciudad’ a Apple TV+
Apple TV+ estrena el 13 de desembre ‘Wonder Pets en la ciudad’, una sèrie protagonitzada per l’Izzy, en Tate i en Zuri, un trio d’herois que viuen en una guarderia de Nova York i que viatgen per tot el món amb el seu fantàstic Jetcar per rescatar animals. Quan les coses es posen complicades, recorren a les seves habilitats especials per treballar plegats i aconseguir tot allò que es proposin.
Un nou thriller protagonitzat per Rebecca Hall a Filmin
Filmin incorpora el 17 de desembre ‘The Listeners’, un nou thriller protagonitzat per Rebecca Hall. La història se centra en la vida d’una professora que, de sobte, comença a escoltar un soroll que ningú més pot sentir. Això l’aïlla de la resta del món, obrint la porta a tot un seguit d’enigmes i conspiracions.
El retorn dels Òscars a 3Cat
L’icònic duo format per Òscar Andreu i Òscar Dalmau torna aquest dijous a 3Cat amb l’informatiu vintage ‘Tot torna’, un nou espai d’humor familiar. Els presentadors repassaran en clau de comèdia deu anys diferents des de l’inici de TV3 a través d’imatges d’arxiu, que portaran l’espectador a revisitar esdeveniments de les dècades dels 80, 90 i 2000, amb grans cites com els Jocs Olímpics de Barcelona, l’arribada del cometa Halley o la Fira de l’Espàrrec de Gavà.
El 17 de desembre arriba ‘Stay Homas. La banda que no hauria d’existir’, un documental que explica la història dels tres músics, que en plena pandèmia, confinats en un pis, decideixen combatre l’avorriment fent una cançó al dia convertint-se, primer, en un fenomen a les xarxes, per ser-ho després també als escenaris.
El clàssic ‘Cien años de soledad’ desembarca a Netflix
El clàssic ‘Cien años de soledad’ desembarca aquest dimecres a Netflix. Basada en l’obra de Gabriel García Márquez, la sèrie narra la vida del poble de Macondo, on set generacions de la família Buendía transiten entre l’amor, el record i un passat del que no poden escapar. Claudio Cataño, Marco Antonio González i Susana Morales, entre d’altres, formen part del repartiment.
Dos dies després, arriba ‘1992’, la primera minisèrie del director Álex de la Iglesia, de la mà del creador i guionista Jorge Guerricaechevarría, en que una viuda afectada per la mort del seu marit i un policia turmentat investiguen una sèrie d’assassinats relacionats amb l’Expo 92 de Sevilla. Altres estrenes són ‘Los reyes de Tupelo’, que arriba l’11 de desembre a la plataforma i també ‘Fachadas’, amb Lisa Kudrow i Ray Romano, que s’estrena l’endemà i la pel·lícula ‘Equipaje de mano’ el dimarts.
‘Invisible’ i ‘El Sueño Producciones’, destacats de Disney+
El 13 de desembre s’estrena a Disney+ ‘Invisible’, la nova sèrie inspirada en el best seller homònim d’Eloy Moreno i dirigida pel cineasta Paco Caballero. A través de sis episodis s’explica la història d’en Capi, un nen de 12 anys amb una vida normal que pateix un terrible accident.
El mateix dia, arriba el documental ‘Elton John: never too late’, que acompanya l’artista al llarg de la seva extensa carrera. D’altra banda, l’11 de desembre estarà disponible ‘El Sueño Producciones’ de Pixar que amplia l’univers de ‘Del revés’ explicant com funciona l’estudi de cinema que fabrica els somnis de la Riley.
SkyShowtime escalfa motors per Nadal amb ‘Dear Santa’
A poques setmanes de les festes de Nadal la plataforma SkyShowtime escalfa motors amb ‘Dear Santa’, una pel·lícula que arriba a la plataforma el 13 de desembre. El film, farcit de situacions còmiques, posa el focus en el personatge de Jack Black, preparat per espatllat el Nadal, que apareix en el moment en que un nen confon el destinatari quan escriu la seva carta al Pare Noel.
CaixaForum+ estrena ‘Charles Chaplin, le génie de la liberté’
CaixaForum+ estrena el 12 de desembre la pel·lícula documental ‘Charles Chaplin, le génie de la liberté’, dirigida per Yves Jeuland i narrada per l’actor i director Mathieu Amalric. Al llarg de 2 hores i 25 minuts, es fa un recorregut per la vida i l’obra d’aquest artista complet -actor i autor, director i productor, compositor i coreògraf- que va posar el seu talent al servei d’un ideal de justícia i llibertat, en el que esdevé una obra essencial per conèixer aquest geni del segle XX.