La Setmana de la Pedra Seca arriba enguany a la seva 5a edició i ho fa amb una programació que inclou un total de 101 activitats adreçades a reivindicar i donar a conèixer aquesta tècnica de construcció. Les activitats es duran a terme entre el 22 de novembre i l’1 de desembre arreu de Catalunya, així com també a la Catalunya del Nord i les Illes Balears, i inclouen tallers d’aprenentatge, rutes guiades, jornades de divulgació. La setmana dedicada a aquesta tècnica constructiva està organitzada per l’Ajuntament de Torrebesses (Segrià) i l’Associació de Micropobles, amb el suport de l’IEI, i coincideix amb el sisè aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.
La 5a edició de la Setmana de la Pedra Seca s’ha presentat aquest dimarts a Torrebesses, municipi on hi ha inventariades i catalogades fins a 400 construccions de pedra seca i que, a més, compta amb un centre d’interpretació dedicat a aquestes construccions.
Entre el centenar d’activitats programades hi ha exposicions, xerrades, jornades, sortides, tallers de construcció amb tècnica de pedra seca, voluntariats de reconstrucció de marges i barraques o de neteja d’entorn de barraques. Això, a més de propostes de descoberta del territori i de les construccions de pedra seca a través de visites guiades, caminades, rutes teatralitzades o rutes combinades amb tastos de productes locals.
Les activitats estan organitzades per una vuitantena d’administracions, entitats i grups de voluntaris vinculats al manteniment i difusió del patrimoni i ofici de la pedra seca. D’aquestes, una trentena hi participen per primera vegada.
L’alcalde Torrebesses i membre de la sectorial institucional i de cultura de l’Associació de Micropobles, Mario Urrea, ha explicat que el programa va encaminat a “reivindicar aquest patrimoni”. “Al final reivindiquem l’esforç dels nostres avantpassats, un patrimoni que és totalment sostenible, que ens ajuda a mantenir la biodiversitat i que no es pot perdre de cap de les maneres”, ha argumentat.
El regidor de Bot i membre de la junta de Micropobles de Catalunya, Jaume Sabaté, ha destacat el compromís de l’entitat amb “la cultura i aquelles accions que posin el focus en el territori i el patrimoni del món rural”.
Per la seva part, el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), Andreu Vàzquez, ha explicat que la pedra seca és molt més que una tècnica constructiva, ja que al seu dia va permetre l’arrelament de la gent al territori. I, en aquest sentit, ha afegit que la tasca de divulgació d’aquesta tècnica pot ajudar a atraure turisme i fer que el territori disposi “d’altres sortides econòmiques”.
Sisè aniversari de la declaració de la Unesco
La celebració coincideix amb el sisè aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Mario Urrea ha indicat que la declaració ha fet créixer l’interès de la ciutadania per aquesta tècnica constructiva i ha fet aparèixer, també, diversos grups de conservació d’aquets murs a bona part del territori.
L’alcalde de Torrebesses, però, creu que encara cal continuar posant en valor aquestes construccions i considera que, una manera de fer-ho, és que els municipis que tenen construccions “emblemàtiques” de pedra seca comencin “a protegir-les declarant-les bé cultural d’interès local (BCIL). Afegeix que aquestes declaracions han de comptar amb l’acompanyament dels consells comarcals i ajudes per part de les diputacions per poder mantenir les construccions.
Sobre la Setmana de la Pedra Seca
La Setmana de la Pedra Seca va néixer l’any 2020 de la mà de l’Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Oriental de Catalunya – ADRINOC. L’any 2022 Micropobles i l’Ajuntament de Torrebesses prenen el relleu en l’organització de l’esdeveniment amb l’objectiu donar veu i valor al patrimoni de pedra seca, el seu ofici i tècnica; així com l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca.