París serà una fortalesa. “No hi haurà un lloc en el món més segur”, sosté l’alcaldessa, Anne Hidalgo, mentre que el ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, indica que “s’ha previst fins a l’imprevisible”.
Les afirmacions dels principals responsables de la protecció durant els Jocs de París no han aconseguit dissipar una certa inquietud de cara a la cita olímpica considerada el desafiament més gran en termes de seguretat mai afrontat en la història.
El context internacional, amb les guerres d’Ucraïna i Orient Mitjà, la recrudescència de l’amenaça terrorista, sobretot l’islamista, i la tensió amb algunes capitals, en concret amb Moscou, han col·locat a la cita olímpica en el punt de mira de les inquietuds.
Sobretot la cerimònia inaugural, un repte en termes de seguretat perquè per primera vegada tindrà lloc fora d’un estadi, es desenvoluparà al llarg del Sena i serà presenciada per 326.000 espectadors ‘in situ’, la qual cosa implica una enorme preocupació. Fins a 45.000 agents seran desplegats en la capital el 26 de juliol.
Unes 44.000 tanques formen un perímetre en les dues ribes del Sena, en un dispositiu que inclou també a 20.000 agents de seguretat privada i uns 10.000 soldats.
El dispositiu es considera “sense precedents” i inclou mitjans antidrons, més d’un centenar d’agents submarins, 200 equips canins i 700 bombers llestos per a respondre a tota mena d’amenaça, nuclear, radiològica, bacteriològica o química.
A ells se sumen 650 agents d’elit apostades en les teulades dels edificis confrontants al Sena, sobre els vaixells, en l’espai aeri i sota les aigües.
Superada la cerimònia inaugural, el desplegament policial continuarà sent alt, amb entre 30.000 i 35.000 agents diaris, en funció dels diferents esdeveniments que hi hagi cada jornada.
Les autoritats franceses han rebutjat acreditar a 4.350 persones per a treballar en els Jocs (voluntaris, treballadors, entrenadors, periodistes…) després de realitzar més d’un milió de recerques administratives, segons el ministre de l’Interior.