El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Ramon Jordana aposta per una gestió compartida de l’abocador de Fígols amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el de l’Alta Ribagorça i el Conselh Generau d’Aran. L’abocador de Fígols rep el 12% dels residus del territori català i “és un repte i una responsabilitat” la seva gestió, ha indicat Jordana. El president comarcal aposta per fer-ho amb “la complicitat” de la resta d’institucions. El Pla d’Infraestructures de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) projecta el tancament d’una dotzena dels 25 abocadors actius actualment a Catalunya, amb l’objectiu de fer-ho abans de 2035 per complir amb els requeriments de la Unió Europea. El de Fígols serà un dels que seguirà funcionant.
La població del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Val d’Aran és molt poca, però geogràficament està molt dispersa i tots els residus d’aquests territoris van a parar a l’abocador de Fígols. Jordana ha dit que els Consells Comarcals i Conselh Generau d’Aran han de ser “partícips” de la gestió de l’abocador.
Al Pallars Sobirà ja fa deu anys que el servei de recollida porta a porta està instal·lat i actualment són 25 els pobles amb el servei implementat de porta a porta. El Consell del Pallars Jussà preveu que a finals d’any comenci a funcionar aquest sistema de recollida d’escombraries. Jordana ha explicat que l’objectiu és millorar l’índex de reciclatge i que a l’abocador de Fígols entrin menys tones de residus. Tremp, Pobla de Segur, Salàs de Pallars i Talarn seran els primers municipis on s’implementarà el porta a porta. El desenvolupament del servei de recollida porta a porta també contempla punts de recollida d’emergència.
Pel que fa a la resta de pobles hi haurà àrees tancades. Es tracta d’una àrea de contenidors tancats que solament tindran clau o targeta magnètica per accedir-hi els habitants dels pobles.