Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Ipcena exigeix retirar un gran abocament il·legal de residus a Juneda que acumula diverses denúncies des del 2019

L'Ajuntament demana a l'Agència de Residus un pla per netejar i clausurar l'abocador, que se situa en terrenys privats

L'abocador il·legal està situat al paratge Lo Bas del municipi de Juneda, a les Garrigues

ARTICLES - ZONA 2

L’entitat ecologista Ipcena exigeix retirar un gran abocament il·legal de runa, deixalles i cobertes amb amiant en unes antigues graveres del paratge Lo Bas, al municipi de Juneda, a les Garrigues. A finals d’abril el col·lectiu va denunciar els fets davant l’Agència de Residus de Catalunya, que des del 2019 ha rebut diverses denúncies sobre l’abocador i ha obert dos expedients sancionadors. Tanmateix, la propietat ha ignorat les peticions de l’organisme per retirar els residus i restituir la zona afectada, i els ecologistes critiquen la inacció de les administracions. Per la seva banda, l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, explica a l’ACN que han demanat un pla a l’Agència per netejar i clausurar l’abocador, que considera “desbordat”.

Ipcena ha fet coincidir la denúncia pública d’aquest abocament il·legal amb la commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra el 5 de juny. Segons el seu portaveu, Joan Vàzquez, el de Juneda “és un dels majors abocadors de la plana de Lleida perquè s’hi detecten nous abocaments de residus gairebé cada setmana i no s’hi ha establert cap mena de control”.

L’organització ecologista denuncia l’acumulació d’uns 1.000 metres cúbics de residus en una zona d’entre 2.000 i 3.000 quadrats en un dels límits del municipi de Juneda, a tocar del terme de Torregrossa. Ipcena critica que ni l’administració local ni la Generalitat es prenguin “seriosament” la protecció del medi ambient.

Segons la informació que l’Agència Catalana de Residus (ARC) ha facilitat a Ipcena, l’organisme públic ha anat donant trasllat a l’Ajuntament de Juneda de les denúncies rebudes des del 2019 “pel seu coneixement i actuació en l’àmbit de les seves competències” en matèria de residus.

A més, arran d’una denúncia dels Agents Rurals el març del 2021, l’ARC va incoar un expedient sancionador contra la propietat dels terrenys, que va finalitzar el desembre d’aquell any amb un reconeixement de la responsabilitat i pagament voluntari. Amb tot, en la resolució es va mantenir una sol·licitud de la retirada dels residus i recuperació d’espais degradats que calia acreditar.

El gener del 2022, però, els Mossos d’Esquadra van trametre una nova denúncia posant en relleu l’existència de l’abocament, però no va ser fins a l’agost del 2023 que l’Agència de Residus de Catalunya va enviar un requeriment a la propietat recordant-li la necessitat de complir les peticions en un termini de quinze dies.

Segons l’ARC, la petició no va obtenir resposta i, en conseqüència, el desembre del 2024 va incoar un expedient sancionador a la propietat dels terrenys –Urgesneda Biomasa SL– per l’incompliment de la sol·licitud de reparació de l’entorn. A principis de maig, encara es trobava en tramitació.

Ipcena exigeix clausurar d’ofici l’abocador

A finals de maig, Ipcena ha tornat a fer un segon requeriment a l’Agència de Residus de Catalunya en què l’insta a executar de forma subsidiària la retirada dels residus i la recuperació de l’espai, i l’impediment físic d’accés per fer nous abocaments, carregant els costos a càrrec de la propietat del terreny.

A més, atesa la presumpta existència de residus perillosos per a la salut pública com l’amiant, l’entitat ecologista considera que els fets podrien ser constitutius d’un delicte contra el medi ambient i sol·licita a l’Agència que posi els fets en coneixement de la Fiscalia per tal que ho investigui.

L’Ajuntament demana la col·laboració de l’Agència de Residus

Per la seva banda, l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, ha admès a l’ACN que l’abocament està “desbordat” i és gairebé “incontrolable”. Villas ha explicat que fa un parell de mesos es van reunir amb l’Agència de Residus per veure “com es pot reciclar aquest material, retirar-ho tot, tornar-ho a tancar i posar-hi cartells de prohibició”.

L’alcalde ha explicat que el problema es remunta al 2008 i que, entre l’Ajuntament i la propietat, ja havien netejat l’abocament en un parell d’ocasions. Ara calcula que l’operació per retirar tots els residus podria enfilar-se a 30.000 o 35.000 euros. Segons ell, “com a Ajuntament és impossible d’assumir-ho i, com a particular, si no tens la culpa que vinguin a abocar residus al teu camp, tampoc”, ha afegit.

En aquest sentit, Villas ha subratllat que l’Ajuntament actuaria de forma subsidiària en cas que el propietari fos el responsable directe dels abocaments, però ha justificat que “quan no saps d’on venen, l’Ajuntament no pot actuar”. Per això, ha reiterat, han demanat a l’Agència “que no imposin més denúncies i ajudin a retirar-ho”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12