El Pla d’Infraestructures de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) projecta el tancament d’una dotzena dels 25 abocadors actius actualment a Catalunya, amb l’objectiu de fer-ho abans de 2035 per complir amb els requeriments de la Unió Europea en aquesta matèria: cal passar del 31% actual a un 10% de residus enviats a abocador. Les plantes que es tancaran seran les de Lloret de Mar, Llagostera, Banyoles, Beuda, l’Espluga de Francolí, la Granadella, les Borges Blanques, Cervera, Tàrrega, Balaguer, Berga i Bellver de Cerdanya, segons ha anunciat l’ARC durant el congrés Recuwaste que se celebra a Mataró. La inversió necessària per tancar aquests abocadors és d’uns 100 milions d’euros, tot i que ara per ara el finançament no està garantit.
El director de l’ARC, Albert Planell, ha detallat que els abocadors venen d’unes “polítiques de residus de fa 150 anys” que no tenen sentit actualment: “Tots els pobles tenien un abocador, que en deien el femer, i era allò que no es podia utilitzar. Però no hi havia massa plàstics o llaunes i gairebé tot es podia utilitzar i molt poca cosa acabava a l’abocador”.
Els canvis econòmics i socials del darrer segle, ha afegit, ha provocat que cada vegada vagi a l’abocador “més material que no hi hauria d’anar” perquè són “recursos”. El repte que planteja l’ARC, per tant, és doble. Deixar de dependre dels abocadors obliga també a un major índex de reciclatge.
En aquest sentit, si els residus que van a l’abocador han de passar del 31% al 10% en la pròxima dècada, el reciclatge ha de passar del 40% al 65% en aquest mateix període. Planell ha dit que per aconseguir això també caldrà impulsar “canvis” en els processos productius per minimitzar la generació de residus.
Pel que fa a la tria dels abocadors a clausurar, el director de l’ARC ha comentat que es tracta de les instal·lacions que ja han arribat al seu límit i també les més petites. El Pla preveu també que hi hagi altres abocadors, els que es mantinguin on es puguin fer inversions d’ampliació i millora amb l’objectiu de “concentrar” l’activitat en menys espais i augmentar-ne l’eficiència.
En aquesta segona categoria hi hauria els abocadors de Manresa, Orís, Pedret i Marzà, Mas de Barberans, Montoliu i Tremp.
Una inversió global de 1.680 milions
A banda de la gestió dels abocadors, el Pla inclou tot un seguit d’ambicioses inversions que sumen un total de 1.680 milions d’euros. Entre les inversions destacades n’hi ha per a la construcció de noves plantes de reciclatge de la fracció orgànica a Girona i Sant Adrià de Besòs (225 MEUR) o per a la millora tècnica d’una dotzena de plantes existents (120 MEUR).
L’objectiu és augmentar la capacitat de reciclatge del país, passant de les 450.000 tones anuals actuals a 850.000 tones en deu anys. Pel que fa a la fracció resta, la inversió prevista és de 221 MEUR per a la construcció de set noves plantes i la millora de les existents per passar d’una capacitat de tractament d’1,5 milions de tones anuals a 1,7 milions. També es preveu la creació de set noves plantes de transferència de resta (60 MEUR).
En relació amb les incineradores, la inversió prevista al Pla és de 300 milions d’euros destinats a actuacions de millora a les plantes de Mataró, Girona i Tarragona per augmentar la capacitat de tractament de les 730.000 tones anuals a les 850.000 tones el 2035. L’objectiu és potenciar també altres formes de gestió de residus, com la valorització energètica.
Finalment, el Pla també preveu la creació d’una xarxa de centres de recursos per fomentar la reutilització (100 MEUR), així com la millora de la xarxa de deixalleries i el foment de la valorització de fraccions com els voluminosos o el tèxtil (100 MEUR).