En aquest segon plat de la sèrie Àpats de Blet (1). Que es la Dieta saludable? 002 Primavera, oferim una mostra més d’un plat saludable amb un índex glucèmic baix i densament nutricional, incorporant dos preparacions típicament mediterrànies com son el sofregit i el confit amb aliments de temporada.
Les carxofes, presents en aquest plat, són una joia nutricional. Són baixes en calories i riques en fibra, el que les converteix en un aliat perfecte per mantenir la sacietat sense afegir excessiu contingut calòric. A més, les carxofes contenen antioxidants, com la vitamina C, que contribueixen a reforçar el sistema immune i a combatre el dany causat pels radicals lliures al cos.
Aquestes meravelles de la primavera també destaquen per la seva capacitat per regular els nivells de sucre en sang i millorar la digestió, gràcies a la seva alta concentració de fibra.
Els calamars, protagonistes d’aquest plat, aporten més que un sabor deliciós. Són una excel·lent font de proteïnes magres, essencials per al creixement, reparació i manteniment dels teixits del cos. Així mateix, els calamars contenen importants nutrients com el zinc, que contribueix al bon funcionament del sistema immune, i les vitamines del grup B, que són crucials per a la producció d’energia.
La combinació d’aquests ingredients nutricionalment rics fa d’aquest plat una opció no només deliciosa sinó també beneficiosa per a la nostra salut.
Els sofregits i els confitats són tècniques culinàries que aporten a les preparacions una riquesa i profunditat de sabor úniques. El sofregit, amb la seva ceba brunesa i el tomàquet reduït, millora la base del plat, proporcionant una untuositat irresistible. D’altra banda, el confitat de carxofa en oli dona una textura suau i un sabor subtil a l’ingredient, creant una simfonia de sabors en cada mossegada.
Històricament, aquestes tècniques s’han utilitzat per realçar els aliments, millorar la seva conservació i oferir una experiència culinària única. El confitat pot transformar ingredients simples en delícies, mentre que el sofregit, amb la seva lenta cocció, amalgama els sabors, creant una base aromàtica que eleva tot el plat.
En definitiva, incorporar aquestes tècniques a la nostra cuina no només millora el sabor dels plats, sinó que també ens connecta amb la rica tradició culinària que ha estat part integral de la nostra cultura gastronòmica. Amb aquesta proposta, aspirem a combinar la saviesa culinària del passat amb la innovació del present, oferint una experiència única als paladars més exigents.
Aquesta fusió culinària no només enriqueix el plat amb noves dimensions sensorials, sinó que é bs una celebració de la diversitat culinària i una oportunitat de posar al dia la nostra cuina sense perdre l’essència de les arrels gastronòmiques.
Cors de carxofa confitats amb calamars Ingredients
|
Preparació dels Cors de carxofa confitats amb calamars Tipus de plat Segon, Dificultat Baixa, Racions 4. Sense gluten, Sense lactosa 1. Talleu els cors de carxofa en quatre trossos i poseu-los a confitar, coberts d’oli d’oliva, amb la farigola, el romaní i el gra d’all aixafat, a foc lent, 20 min o fins que estiguin tendres. Escorreu-los i reserveu-los. (o utilitzeu carxofes confitades prèviament que tingueu guardades al vostre rebost) 2. En una cassola, poseu un raig d’oli d’oliva i afegiu-hi la ceba a la brunesa; coeu-la a foc lent fins que sigui ben transparent. Afegiu-hi el tomàquet madur ratllat (sense la pela, però amb les llavors) i deixeu-lo reduir per fer un bon sofregit. Poseu-lo a punt de sal i retireu-lo de la cassola. 3. Talleu els calamars a rodelles fines, enfarineu-los lleugerament amb la farina de cigró i salteu-los a la mateixa cassola del sofregit, amb l’oli d’all i julivert. Quan siguin daurats, afegiu-hi les carxofes i daureu-les uns instants; afegiu-hi el sofregit. Deixeu-ho coure tot 1 min i salpebreu-ho. Consell: el més important a l’hora de fer un confit es que no sobrepassem els 100ºC en cap moment, ens facilitarà molt la feina si tenim un termòmetre de cuina amb sonda. Però si no en tenim, la manera mes senzilla es controlar-lo amb la vista. Hem d’evitar que l’oli no ens faci unes grans bombolles, quan confitem es creen unes petites bombolles que afloren a la súperficie de manera molt subtil. Si en algun moment veiem que s’animen es qüestió de treure uns instants l’olla del foc i tornar-la a posar quan hagi perdut una mica la temperatura. |
On trobem els ingredients principals de la recepta;
En el cas dels Calamars qualsevol peixateria del nostre barri o municipi segur que ens ofereix un producte fresc i del mar Mediterrani. Nosaltres us proposem una altra alternativa: Peixateria Rosa de l’Ampolla (Pl. Gonzalez Isla,2. L’Ampolla 43895. Contacte; 615661432) , de la seva barca directament a casa teva.
L’altre aliment protagonista d’aquesta recepta són les carxofes us proposem el productor Antonio Obiols (Camí vallcalent, 96 de Lleida. Telf. 681095062) és dels pocs que cultiva carxofes a les terres de Ponent, la temporada de producció és d’Abril a principis de Juny (segons clima). No fa servei a domicili, però si parleu amb ell podreu passar a recollir-les o us pot donar informació de quines fruiteries de barri tenen les seves carxofes.