L’Institut d’Estudis Ilerdencs va acollir ahir la proclamació de guanyadors i l’estrena de l’exposició del 36è Premi Marraco de pintura, ceràmica i escultura per a interns dels centres penitenciaris de Catalunya i Andorra. José María Montero, director d’Afers Penitenciaris, felicitava “els protagonistes, que són els artistes i els educadors, per l’expressivitat i la qualitat de les obres d’aquesta edició”. Per la seva banda, Andreu Vàzquez, director de l’IEI, deia que la mostra “representa allò que ha de ser la cultura i l’art: una eina que ens permet construir-nos com a persones”.
Un dels participants d’aquesta edició, explicava a LA MAÑANA que “quan estava al carrer era grafiter, ja m’agradava molt el dibuix i l’art” i un cop intern es va presentar a un primer concurs, on va obtenir un premi, i després a aquest Premi Marraco, on va presentar l’obra pictòrica ‘El paraíso’, que representa “el paradís que veiem des de la nostra finestra”. També destacava que “a la presó he après a pintar quadres, amb temps, silenci i paciència, gairebé meditant; a més, tenim bons materials” i valorava el temps que poden dedicar a l’art mentre estan interns. “Fa que les hores passin més ràpid sense estar tirat a un pati”.
De les 149 obres rebudes en aquesta 36a edició, el CP Ponent ha estat el més prolífic amb 59 obres presentades, seguit del CP Andorra (33), CP Lledoners (16) i CP Dones de Barcelona (13) Per modalitats, la de pintura és la que ha rebut més propostes, amb 70, seguida d’escultura i instal·lacions, amb 42 i de ceràmica, amb 37. El Premi Marraco va néixer el 1988 després que un intern del centre de Ponent va guanyar un premi al concurs de pintura ràpida de la Festa Major.