Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Dissenyen un sistema per a detectar els punts òptims de maduració del raïm en la vinya

ARTICLES - ZONA 2

Una recerca en la qual participa la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) permet detectar els punts òptims de maduració del raïm a partir d’una tècnica simple amb espectroscòpia d’infrarojos que s’aplica en les vinyes i que facilita conèixer el millor moment per a la seva recollida segons l’ús desitjat. Han desenvolupat el sistema el grup de recerca Chemometric and Sensometric for Analytic Solutions del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV al costat de l’Institut de Recerca i Tecnologies Alimentàries i l’Institut Tecnològic Agrari de Castella i Lleó. Per a l’estudi, els investigadors s’han basat en un mostreig molt ampli i en l’ús d’una tècnica amb espectroscòpia d’infrarojos que no espatlla la fruita i l’objectiu de la qual d’ajudar el sector primari a diversificar la seva activitat, augmentar el consum de fruita i evitar que s’acabi malgastant, ha informat la URV.

El primer pas consisteix a obtenir informació de l’estat de maduresa de tota la vinya “determinant paràmetres com la quantitat de sucres i acidesa de les mostres, l’orientació i la posició del cep dins de la vinya, la de cada ram dins del cep i fins i tot la de cada gra dins del ram perquè les conclusions siguin fiables”, indica l’investigador d’aquest projecte, Daniel Schorn-García.

La tècnica es basa en la interacció d’un feix de llum infraroja amb les molècules del raïm, que “provoca que tots els enllaços de les molècules sofreixin vibracions concretes que, amb un tractament matemàtic adequat o quimiometria, es poden relacionar amb la informació sobre la seva composició i en quina proporció es troba cada molècula”, argumenta l’investigador.  Amb aquesta informació tan precisa i tenint en compte en quin moment i en quina posició s’ha obtingut cada gra, es pot establir quins fruits són adequats per a veremar a cada moment en funció del seu destí.

La URV indica que les anàlisis clàssiques de les mostres de raïm impliquen el transport fins al laboratori i, una vegada allí, l’ús de tècniques costoses en temps i diners. Per això, els investigadors ressalten que una tècnica com l’espectroscòpia d’infrarojos, que és “molt ràpida, no requereix cap reactiu i permet fer l’anàlisi de la fruita en el camp sense afectar-la, suposa una alternativa molt interessant”. Segons la investigadora Montserrat Mestres, en el raïm “generalment sempre es busca el punt òptim pensant en la vinificació” però que “si establim diferents moments de maduració es podrà aprofitar el raïm per a fer sucs o menjar-la directament”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ESPORTS

ARTICLES - ZONA 4 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

LLEIDA

ARTICLES - ZONA 9 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 10 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 12