Les comarques de Lleida compten amb un ventall de bones cuines que es fonamenten en les primeres matèries que produeixen els seus horts, plantacions i fruiters. Des de temps immemorials, les mestresses de casa han seguit les tradicions elaboradores de plats entronitzats al receptari del segle XX. Carns de corral, peixos de riu, verdures, hortalisses i fruites donen vida a receptes que han perseverat fins als nostres dies.
A l’Horta de Lleida, també han conviscut restaurants i berenadors que han tingut vida fins (alguns d’ells), els nostres dies, mantenint viu el receptari autòcton de Lleida, on els caragols a la llauna, els caragols a la gormanda, la cassola de tros, les orelletes, la tupina, l’arròs a la cassola, i molts més, han estat els reis d’una cuina feta amb amor i enginy gastronòmic.
La Sardana de Corbins és un restaurant (inaugurat el 2020) que treballa les matèries autòctones de casa nostra, conjugades amb altres de diferents procedències, i que no compta, aquest, amb cap luxe decoratiu; ni estovalles de fil, ni tan sols de vaixella i coberteria de marca, però sí que el llueix en productes culinaris que prepara Violeta Mocanu a la seva cuina i als plats que presenta a taula, que són benediccions divines. Poc foc, reben els fruits del mar i les carns. Només el de la brasa. Així com escassos són els ingredients que empra en la condimentació. El secret, quin és? Simplement, la seva qualitat contrastada, que es denota al paladar d’una manera excelsa. Els calamars, les tripes i la cua de toro, estan marcats amb el segell incontestable de casolans.
Per fer més propera a la societat la cuina de la Sardana, aquest té estipulat un menú diari molt complet i a un preu temptador de 12,90 euros, i a 19,50 euros els caps de setmana. Cristina Mocanu, la seva germana Violeta i Bogdan Gabriel, marit de Cristina, amb arrels romaneses, coneixen sobradament l’ofici de la restauració, oferint una cuina artesana i molt ben treballada, servida en un restaurant situat a la vila del Segrià, Corbins, envoltada d’arbres productors de fruita. Corbins continua sent un poble principalment dedicat al cultiu de la fruita dolça: poma, pera, préssec, nectarina, pruna i cirera. Per aquest motiu, durant la campanya de recollida, la població augmenta sensiblement.