Els departaments d’Educació i Cultura han impulsat un projecte de realitat virtual per apropar els monuments catalans als estudiants de secundària. Es tracta de la iniciativa ‘Els ulls de la història’, que s’ha posat en marxa com a prova pilot aquest curs i que ha arribat ja a 48 centres i 6.000 alumnes. Actualment, hi ha les experiències didàctiques del Conjunt rupestre de la Roca dels Moros (Garrigues), la Cartoixa d’Escaladei (Priorat) i el Centre del romànic de la Vall de Boí (Alta Ribagorça); i al gener s’hi afegirà el Castell de Miravet (Ribera d’Ebre). Els alumnes, a través de les ulleres virtuals, podran conèixer aquests indrets, que també es treballaran en diverses sessions a l’aula.
En cada experiència es planteja una situació d’aprenentatge que combina entre nou i 11 sessions de treball a l’aula i una de realitat virtual. Aquests recursos permeten tractar competències principalment de ciències socials, però també de llengua catalana, educació plàstica o tecnologia. El material permet abordar des de la prehistòria, amb l’origen de les pintures rupestres d’El Cogul, fins al segle XIX, amb el redescobriment i posada en valor de l’art romànic.
Uns 10.000 alumnes se’n podran beneficiar el curs vinent
Després de la prova pilot d’aquest any, el curs vinent es desplegarà completament el projecte. La previsió és poder arribar a 80 centres i uns 10.000 alumnes.
A partir d’aquest dijous els centres interessats es poden inscriure al programa i escollir una de les situacions d’aprenentatge plantejades. Cada centre ha de presentar una proposta educativa que expliqui com integrar la situació d’aprenentatge al seu centre. A més, cal que proposin un espai que permeti instal·lar la sala on es farà l’activitat de realitat virtual.
Actualment, hi ha quatre d’aquestes sales, que són itinerants. Aquestes sales tenen unes mides d’entre 48 i 80 metres quadrats i permeten un aforament de nou a dotze alumnes per cada torn.
Un cop acceptada la sol·licitud, el centre rep la Guia de la Situació d’Aprenentatge, amb el material per poder fer el treball a l’aula i preparar-se per a l’experiència de realitat virtual. Les sessions de treball es fan abans i després d’aquesta experiència virtual i en elles s’aprofundeix l’etapa històrica i a la realitat sociopolítica en què s’emmarca.
Amb les ulleres de realitat virtual, els alumnes poden viatjar al passat i conèixer les persones i els indrets treballats. La sessió dura uns 25 minuts i finalitza amb un petit qüestionari per consolidar els coneixements.
La consellera de Cultura, Sònia Hernández, ha destacat que aquest programa permet apropar la història donant veu a les dones i a altres persones i personatges que no són els habitualment coneguts. “Donar veu als que no han tingut veu”, ha declarat. Ha destacat també que es fa amb un llenguatge amè i engrescador per arribar als estudiants.
La consellera d’Educació, Esther Niubó, ha afegit que els coneixements tractats a través d’aquesta iniciativa contribueixen al fet que els alumnes desenvolupin un “sentit crític” i a posar les bases per formar ciutadans que puguin entendre el món actual.