Lleida té arreu de la ciutat una gran quantitat de restaurants icònics. Alguns amb dècades de funcionament a les seves espatlles. Molts s’han fet el seu nom gràcies al servei especial dels treballadors, altres per la qualitat del menjar, i altres pels dos motius. És el cas del Soka, un restaurant fundat el 1985 situat al número 49 del carrer Girona. L’Antonio Buira i la Pilar Mir van atendre durant gairebé 40 anys centenars de lleidatans, fascinats pels seus ‘callos’ i, com no podia ser d’altra forma, pel plat estrella de Lleida: els caragols a la llauna. Fa un any, però, el local va abaixar les persianes per problemes de salut, deixant rere seu un local ple de records. L’Antonio i la Pilar ara busquen un successor que pugui mantenir el Soka en alt.
Entrar al local és fer una retrospectiva a la vida i els records del matrimoni. Fotos del Caprabo Lleida, de personatges il·lustres com Jesús Gil, Josep Lluís Núñez, o també del seu fill quan jugava a les categories inferiors de la UE Lleida i de la selecció de Catalunya. “Hi ha altres fotografies que no hi són per respecte”, va dir l’Antonio, fent referència a una del mític porter del Barça, Urruti, que poc abans de perdre la vida en un accident de trànsit, va passar per la capital lleidatana. El propietari del local va assenyalar una fotografia on surten jugadors del Caprabo Lleida. “Aquí s’asseien sempre ells. A la plantilla hi havia com dos grups i ells es van fer anomenar com els ‘Soka Boys’. També venien dirigents del club”, va comentar durant la visita d’aquest diari al local.

Algunes de les icòniques fotografies del local mostren Antonio Buira atenent el ‘llegendari’, però també polèmic polític Jesús Gil. En una altra es veu a l’expresident del Barça, Josep Lluís Núñez i la seva dona. “Van ser grans clients”, va emfatitzar. A les imatges del seu fill amb la selecció catalana s’hi veu també un jove Dani Jarque. “Es van fer molt amics amb el meu fill. Un cop, en una concentració li vaig dir que no coincidirien gaire més, “en Dani serà jugador de Primera Divisió”, li vaig dir”.
L’Antonio cada dia va a dinar al Soka, un local del qual es mostra molt orgullós, sobretot del petit, però “acollidor” menjador que hi ha a la dreta. “Però especialment, el que vull remarcar és que el Soka va tirar endavant gràcies a la meva dona”, va remarcar.
Abans del Soka, la parella ja va liderar el restaurant Alhambra, on també feien caragols i carn a la brasa. “Vaig acabar de treballar a la Fonda i vam agafar el bar”, va comentar i va explicar orgullós que “alguns dels clients primer venien amb els seus fills i, després, amb els seus nets”. Mostra del llegat del restaurant al barri de Pardinyes i de Lleida.
L’Antonio i la Pilar només volen vendre el Soka si el nou successor manté ‘l’essència’ del Soka. “No el volem vendre a qualsevol i que el converteixi en un bar més”, va finalitzar la parella mentre observava la paret plena de records.
