Les persones que mengen més aliments ultraprocessats tindrien més probabilitats de presentar signes primerencs de la malaltia de Parkinson en comparació amb aquelles que no ho fan, segons una anàlisi longitudinal amb dades de 42.853 persones i un seguiment de fins a 26 anys.
Els detalls es publiquen a ‘Neurology’, la revista mèdica de l’Acadèmia Nord-americana de Neurologia, i el treball, tal com deixen clar els autors, no prova que menjar més aliments ultraprocessats causi signes primerencs de párkinson, només mostra una associació.
En concret, els investigadors van buscar signes no motors de la malaltia de Parkinson en fase prodròmica, que és l’etapa més primerenca, quan la neurodegeneració comença però els símptomes més característics com ara tremolors, problemes d’equilibri i lentitud de moviments encara no han començat. I van avaluar l’associació entre aquestes primeres característiques i el consum de processats a llarg termini.
“Menjar una dieta saludable és crucial, ja que s’ha associat amb un menor risc de malalties neurodegeneratives i les eleccions dietètiques que fem avui poden influir significativament en la nostra salut cerebral en el futur”, assenyala al respecte Xiang Gao, autor de l’estudi i investigador a l’Institut de Nutrició de la Universitat de Fudan a Xangai,a la Xina.