Un de cada cinc joves espanyols passa més de dues hores al dia a TikTok, un temps que ja es considera de risc en l’ús de xarxes socials per al benestar cognitiu i emocional. Això és el que apunta un informe fet per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i que s’ha publicat recentment a la revista científica ‘Nature’.
El document indica que són més noies que nois les que tenen un consum de risc de TikTok. En el cas de les noies, el 24,37% diu passar-hi més de dues hores al dia, mentre en el dels nois és del 15,45%.
L’estudi analitza els efectes específics que el consum de TikTok té sobre el benestar dels adolescents, una xarxa social que té particularitats respecte a d’altres com Instagram, X o Facebook perquè fomenta el consum més passiu de vídeos i una menor interacció entre els usuraris. Segons l’estudi, el 53,19% dels joves enquestats passen més d’una hora al dia a TikTok, el 35,28% més d’una hora i mitja i el 20,22% més de dues hores, una xifra que s’enfila fins al 24,37% en el cas de les noies.
Diversos estudis associen fer servir les xarxes durant més de dues hores al dia amb una baixa autoestima sobre la imatge corporal, una percepció negativa de la seva salut mental o un increment del risc d’estrès psicològic.