Optar per una alimentació equilibrada i conscient s’ha convertit en una prioritat per a moltes persones que busquen millorar el seu benestar general a través del que mengen. En aquest camí, no són pocs els que han decidit eliminar uns certs aliments de la seva dieta, ja sigui per un estat mèdic com a al·lèrgies o intoleràncies, o simplement per elecció personal, sense que existeixi una recomanació professional que ho justifiqui. Aquesta tendència, cada vegada més visible, ha estat analitzada en el VII Estudi de Salut i Vida d’Aegon, que revela que un 30% dels espanyols evita consumir aliments per decisió pròpia i un 12% per sofrir una al·lèrgia o una intolerància, xifra molt similar als resultats obtinguts en l’estudi anterior.
Analitzant les dades per perfils, les restriccions alimentàries per intoleràncies o al·lèrgies són més freqüents entre dones (15,5%, comparades amb el 8,4% dels homes) i els joves de 18 a 25 anys (20,4%). Aquests dos grups són també els que més aliments eviten, encara que no els produeixin al·lèrgia. L’estat de salut percebut també influeix en les restriccions alimentàries: més de la meitat de les persones que creuen tenir mala salut eviten alguns aliments, bé serà per decisió pròpia (42,6%) o per intoleràncies (11,5%).
El marisc encapçala la llista d’aliments exclosos de la dieta
Analitzant els aliments que més s’eviten, els mariscos se situen en primera posició (24,2%), en proporcions similars a les de l’any passat, tant per decisió pròpia (24,1%, com per intolerància (24,5%). Per darrere, es troben la lactosa i els lactis, el percentatge dels quals ascendeix fins al 21,7% encara que, quan és per intolerància, aquests productes ocupen el primer lloc del rànquing de productes descartats (32,1% de les respostes).
També destaca enguany l’increment de la reacció als cereals, que suposa un problema de salut per al 22,4% dels enquestats amb al·lèrgies i intoleràncies, enfront de l’11,7% de l’exercici anterior.
Balears i canaris, els ciutadans que més exclouen aliments de la seva dieta
Analitzant els resultats per comunitats autònomes, les regions amb més ciutadans que tenen alguna limitació en la seva dieta són Balears (54,4%) i Canàries (53,5%). Del total dels primers, un 23,3% té intolerància i un 31,1% no té intolerància ni al·lèrgia, però evita consumir alguns aliments per decisió pròpia. Respecte als canaris, un 11,1% té intolerància i un 42,4% no la té, però decideix excloure alguns aliments de la seva dieta convertint-se en la regió amb més persones que pren aquesta decisió.
Aragó és la comunitat autònoma amb menys ciutadans que exclou aliments per al·lèrgies o intoleràncies (3,2%) no obstant això, aquells que eviten aliments per decisió pròpia ascendeix fins al 38,8% posicionant-se en aquest sentit, en segon lloc.
Neteja