Aragó va reobrir ahir el monestir de Sixena després de més de dos anys tancat per la restauració de l’edifici i hi exposa només 19 de les 44 obres del Museu de Lleida que una sentència judicial va ordenar entregar l’11 de desembre del 2017 en plena aplicació del 155 (el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, va impedir a la Generalitat intervinguda presentar-hi recurs).
En total s’exposaran a la zona dels dormitoris del convent 19 de la quarantena d’obres procedents del Museu de Lleida i nou més del Museu Nacional d’Art de Catalunya de les 51 que van arribar el 2017, en conjunt un terç del total.
La reobertura del monestir ha trigat gairebé tres anys atès que va tancar el juliol del 2022 per fer-hi uns treballs que es preveia que s’acabessin l’any següent. El Govern d’Aragó hi ha invertit dos milions d’euros per adequar l’equipament i obrir-lo a les visites a partir d’aquest dissabte, que per ara només es faran de dijous a diumenge.
L’antiga nau dels dormitoris de les monges acull 33 obres originals, com la Caixa Sepulcral d’Isabel d’Aragó, esposa del Comte Jaume d’Urgell el ‘dissortat’, sis facsímils, vídeos sobre la història del monestir i les pintures murals de la Sala Capitular. La resta del gairebé centenar d’obres que eren a Catalunya, i que es va emportar la Guàrdia Civil el desembre del 2017 per ordre judicial, estan emmagatzemades en un extrem de la mateixa nau dels dormitoris, amb la intenció de seguir treballant en la seva cura, posar-les a disposició d’experts i “integrar-les en futurs canvis del discurs expositiu”.
Azcón va dir que era un “dia històric” per l’exposició de les obres “espoliades” de Sixena tot i que va afegir que “l’esplendor no serà total fins que els frescos de la coneguda com a Capella Sixtina del Romànic no tornin al lloc d’on van ser arrencades”. Azcón va agrair la feina de l’expresident Lambán i va dir que espera que el Suprem ratifiqui aviat dos sentències a favor de l’entrega de les pintures que hi havia a la Sala Capitular i que són al MNAC. Azcón va aprofitar la reobertura per reunir el seu Consell de Govern al monestir.
L’alcalde de Vilanova de Sixena, José Jaime Castellón, va manifestar que la recuperació de Sixena brinda l’oportunitat de “construir una reconciliació amb els nostres germans catalans”, perquè no s’entendria la història d’Aragó i Catalunya sense passar per Sixena”.