El llibre de Sent Soví és considerat el receptari manuscrit més antic dels que es coneixen. Està datat el 1324. Hi ha dues còpies originals que es troben actualment a la Universitat de València. L’altra, a la Biblioteca Universitària de Barcelona. En temps contemporanis, el 1952 s’imprimeix la primera edició d’aquest treball a càrrec de l’editor Lluís Faraudo de Saint-Germanin, que també va editar diversos textos medievals. Més tard, han anat apareixent diversos volums comentats de Sent Soví. Els dos manuscrits, que són una font històrica fonamental en l’alimentació de l’Edat Medieval d’Europa i d’una manera particular dels orígens de la cuina catalana, provenen d’un llibre originari de l’any 1324, encara que segueixen pertinents investigacions sobre el tema per revelar la seva procedència, perquè es creu que fins i tot pogués estar datat el 1024. Recull dues-centes vint receptes ordenades, totes pertanyents a la cuina catalana.
L’autor del text, escrit en català, és anònim, i avui encara continua sent un misteri. Tot i això, es pensa que aquest podria haver estat membre del clergat de Catalunya, en triar el nom Sent Soví. Apunten que podria ser el frare Francesc Eiximenis. Els sabors de l’antiga Roma sorgeixen entre els variats prod uctes que apareixen a les receptes, basades al seu torn en l’antiga Grècia, i alguns més, aportats per la cultura jueva i àrab, entre els quals cal esmentar la carxofa, l’albergínia, el sucre, la canyella, el safrà i l’espàrrec. Entre les carns que apareixen al receptari de Sent Soví, destaquen la del porc i la del cabrit, a més de peix d’aigua salada i verdures. Només es recullen matèries primeres mediterrànies i d’aquest mar, evitant peixos com la truita o el salmó. Al manuscrit no se citen especialitats fetes amb les cloïsses, encara que més tard sí que van aparèixer al contemporani receptari de la comunitat catalana.
Sí que hi ha receptes per a malalts, i un important nombre de plats típics de Quaresma que no contenen productes carnis, ni ous ni llet animal; només peix. Els dolços quaresmals compilats al Sent Soví són elaborats amb llet d’ametlles, sucre i mel. Igualment que com la nostra cuina tradicional. I és que el bon menjar no canvia, evoluciona!