Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

Puré de Moniato amb Carré de Xai i Salsa de Ras al Hanout: Un Clàssic Festiu amb Toc Mediterrani

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 2

El xai ha estat sempre un plat protagonista en les celebracions de Catalunya i de tot el Mediterrani, gràcies al seu gust intens i la capacitat de maridar amb espècies i herbes autòctones de zones seques. Aquesta carn, reconeguda per la seva profunditat de sabor, es combina a la perfecció amb ingredients com el ras al hanout, que aporta una essència nord-africana, enriquint el plat amb un toc especiat que evoca aromes de terres llunyanes. Presentat en forma de carré, amb els ossos alineats en una posició imponent, aquest plat es converteix en una proposta realment espectacular i contundent, ideal per a un àpat nadalenc d’allò més memorable.

La combinació d’aquesta carn amb el puré de moniato dolç i el toc aromàtic del ras al hanout fa d’aquest plat una explosió de sabors i textures que conviden a gaudir sense pressa, com tota bona festa mediterrània.

Ingredients

  • 1 carré de xai

  • 4 moniatos mitjans

  • 2 cullerades d’oli d’oliva

  • 2 culleradetes de ras al hanout

  • Sal i pebre al gust

Preparació

  1. Preescalfeu el forn a 200 ºC. Assaoneu el carré de xai amb sal i pebre.

  2. En una paella ben calenta, daureu el xai per tots els costats per segellar la carn i conservar-ne els sucs.

  3. En un recipient petit, barregeu una cullerada d’oli d’oliva amb el ras al hanout per crear una salsa aromàtica. Unteu el carré amb aquesta salsa i transferiu-lo al forn. Rostiu-lo durant 15-20 minuts o fins a aconseguir el punt de cocció desitjat. Per evitar que els ossos es cremin, tapeu-los amb paper d’alumini.

  4. Peleu i talleu els moniatos en trossos petits. Coeu-los en aigua bullent amb sal fins que estiguin tendres.

  5. Escorreu els moniatos i feu-ne un puré amb una forquilla o un processador d’aliments. Afegiu-hi sal, pebre i una culleradeta d’oli d’oliva. Reserveu el puré.

  6. En plats individuals, col·loqueu una porció de puré de moniato al centre i doneu-li forma de volcà. Col·loqueu el carré de xai sobre el puré i afegiu-hi una mica més de la salsa de ras al hanout per sobre.

Maridatge Recomanat Aquest plat aromàtic es complementa a la perfecció amb un vi Syrah, conegut per les seves notes especiades de pebre negre i un subtil toc fumat que realça els sabors del ras al hanout. Aquí teniu algunes opcions destacades de Syrah de Catalunya:

  • Montsant: Un ‘Finca L’Argatà’ del Celler El Masroig ofereix una estructura potent amb notes especiades i de fruita negra, ideal per equilibrar els matisos del xai i les espècies.

  • Costers del Segre: El ‘Raïmat Syrah’ de Raïmat és un vi amb cos i tanins elegants, que aporta un contrast agradable amb la dolçor del moniato i l’aroma del ras al hanout.

  • Pla de Bages: El ‘Abadal Syrah’ de Celler Abadal ofereix notes de fruites del bosc amb un fons especiat, perfecte per potenciar el sabor del xai rostit.

  • Terra Alta: Proveu el ‘Syrah de Casa Mariol’ amb els seus matisos de pebre i violeta, que combinen a la perfecció amb les espècies del plat i afegeixen una nota fresca i equilibrada.

Decoració amb Flors Comestibles Per afegir un toc final i distintiu al plat, decoreu amb flors comestibles que aportin contrast i frescor. Les flors de color blanc amb tocs violacis o violetes i grocs s’integraran visualment amb els tons daurats del xai i el taronja del moniato:

  • Pensaments (Viola tricolor): Amb tons que van del blanc al violeta, aquests pensaments aporten un toc elegant i subtil.

  • Flor de borratja (Borago officinalis): Aquesta flor de color blau-violaci ofereix un gust lleugerament fresc i aporta un bon contrast visual al plat.

  • Calèndula (Calendula officinalis): Amb els seus tons grocs i ataronjats, la calèndula proporciona un toc vibrant i refrescant, a més de maridar amb la dolçor del puré de moniato.

Aquestes flors afegeixen un detall delicat que converteix el carré de xai en una proposta completa, visualment atractiva i plena de sabor, ideal per celebrar el Nadal amb una explosió de colors i aromes mediterranis. Bon profit i bones festes!

més receptes

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)