En aquesta temporada de tardor, mentre les fulles canvien de color i el clima refresca, els Àpats Blet ens conviden a un viatge culinari que celebra la riquesa dels tubèrculs, els bolets i una miscel·lània de carns en una simfonia de sabors i textures.
Els tubercles, des de la humil patata fins al dolç moniato, han estat fonamentals en la nostra alimentació des de les albes de la humanitat. A través de l’amilasa, un enzim present a la nostra saliva i al pàncrees, descomponem fàcilment els hidrats de carboni dels tubèrculs, convertint-los en fonts d’energia i fibra essencials per al nostre organisme.
En aquesta recepta, trobem el salsifí, un tubercle de gust subtil que recorda a les carxofes. Tan apreciat per la seva carn sucosa com per les seves fulles nutritives, el salsifí és una joia culinària amb propietats saludables, incloent-hi la seva riquesa en inulina, una fibra prebiòtica que beneficia la salut digestiva. Aquests els podreu trobar durant la temporada al mercat de Pardinyes dels dissabtes a Lleida, a la parada del Josep Moret i la Surinye de Castellserà, que es dediquen a l’horticultura ecològica.
Els camagrocs els protagonistes fúngics d’aquesta recepta. Amb la seva textura i sabor únics, els camagrocs no només enriqueixen els plats amb un toc aromàtic molt característic, sinó que també ofereixen antioxidants que combaten l’estrès oxidatiu, ajudant a mantenir l’equilibri del nostre cos. Podeu trobar vàries empreses on comprar bolets, tant frescos com deshidratats. Entre elles trobem Boletspirineus i Monbolet, ambdues del Berguedà o Bolets Petràs d’Olesa de Montserrat, i sinó, l’altre bona opció per aconseguir-ne, és fer una excursió durant la temporada de bolets pel Pirineu i trobareu molts venedors/es vora la carretera de bolets acabats de collir. Mai colliu bolets sense tenir el coneixement dels que són realment comestibles i els mètodes de cocció necessaris perquè no ens facin mal.
I per concloure amb els ingredients de la carn us recomanem dues empreses del Solsonès que reparteixen plegades i totes dues són de producció ecològica. Per una banda, tenim l’empresa DPAGÈS (Plaça de les Filadores, 9 de Solsona. 973481498) que venen porc gascó ecològic i per l’altra, El Molí dels Bonsfills (Vallmanya de Pinós, molidebonsfills@gmail.com) que produeixen pollastre també ecològic.
Pollastre de pagès amb salsitxes, mandonguilles amb salsifís, cebes i camagrocs
Ingredients
• 2 cuixes de pollastre de pagès grosses
• 4 salsitxes de porc
• 300 g de carn picada de porc
• 1 all picat
• julivert picat
• sal
• pebre negre molt
• 1 ou
• 300 g de ceba morada
• 12 cebes petites, tipus escalunyes
• 200 g de bolets frescos o confitats (segons la temporada)
• 200 g de salsifís
• 1 tomàquet madur
• 50 ml de vi ranci
• 1 l de brou de pollastre
Preparació
Tipus de plat Segon, Racions 4, Sense gluten, Sense lactosa
1. Netegeu el pollastre, talleu-lo a trossos regulars, salpebreu-lo i reserveu-lo.
2. Assaoneu la carn picada amb all, julivert, sal i pebre, lligueu-la amb un ou i feu les mandonguilles (quan tinguin la forma desitjada enfarineu-les amb farina de cigró per tal que quedin més daurades si ho desitgeu)
3. Peleu i talleu les cebes morades a la juliana. Peleu les cebes petites i deixeu-les senceres. Netegeu els bolets, si són de mida petita, no fa falta tallar-los però si utilitzeu algun altre tipus de bolet el podeu tallar a làmines.
4. Renteu els salsifís i peleu-los, i coeu-los en aigua bullent fins que estiguin gairebé tendres. Retireu-los, refredeu-los amb aigua i gel i reserveu-los.
5. Daureu la carn (el pollastre, les mandonguilles i les salsitxes) en una cocota a foc fort un parell de minuts, perquè no quedi cuita, però deixi anar l’excés de greix. Retireu-la.
6. Salteu els bolets i els salsifís, i retireu-los.
7. Al mateix oli, coeu la ceba a foc mitjà, 5 min. Poseu-hi el pollastre i el tomàquet i coeu-ho 10 min més.
8. Afegiu-hi el vi ranci i deixeu-ho reduir fins que s’evapori l’alcohol. Aboqueu-hi el brou i coeu-ho a foc baix, amb la cocota tapada, 90 min, movent-la de tant en tant.
9. Finalment, incorporeu-hi els bolets, els salsifís i la carn, i coeu-ho 20 min.
Àpats d’en Blet / Que és una dieta saludable?
En aquest primer capítol del nostre viatge culinari, hem explorat les delícies d’una dieta saludable i sostenible. A través de quatre receptes curosament seleccionades, hem destacat els pilars essencials que defineixen una alimentació equilibrada i nutritiva que us resumim breument en els següents paràgrafs.
Enfrontant-nos a la complexitat dels models alimentaris actuals, la pregunta recurrent és: Quina és la dieta realment saludable? Amb diverses propostes, des de la dieta mediterrània fins a les tendències veganes i keto, sembla que tothom té la seva visió de la dieta saludable. No obstant això, les estadístiques anuals de salut vinculades a l’alimentació actual occidental no poden ser ignorades, amb 11 milions de morts anuals relacionades amb factors alimentaris, que representen el 22% de totes les morts al planeta .
Una dieta veritablement saludable ha de proporcionar el combustible, l’energia i nutrients suficients per al bon funcionament del nostre organisme, ajustant-se a les necessitats biològiques que hem heretat de l’Homo Sàpiens ja fa més de dos-cents mil anys i al nostre estil de vida actual, tenint en compte factors com el sedentarisme o l’activitat física moderada, l’estrès etc.
Així doncs, una dieta saludable contemporània hauria d’adaptar-se a un estil de vida sedentari o d’activitat moderada i en conseqüència hauria de contenir menys combustible, mantenint la concentració òptima de nutrients i antioxidants.
Tenint en compte aquestes premisses, una dieta ajustada en combustibles, sucre o glúcids (farinacis, hidrats de carboni, sucres, brioixeria i excés d’altres farinacis: arròs, pasta, pa, patata) i, per tant, d’un índex glucèmic baix i d’altra banda densament nutricional, prou concentrada en nutrients amb quantitats suficients de vegetals al plat (verdures, hortalisses, bolets) amb més proporció que la fruita, llegums, fruits secs, Oli d’oliva i proteïna animal (la que tenim a l’abast en el nostre entorn; pollastre, aus, conill, corder, porc, caça i menuts, ous, llet fresca i fermentats, peix blau del Mediterrani i peix de riu, caragols, etc.) sèrie la més indicada.
Una alimentació rica en proteïna animal diversificada, complementada amb proteïna vegetal, llegums, hortalisses, verdures, fruits secs, oli d’oliva, i lliure de sucres i aliments processats, s’ajusta millor a la realitat d’un estil de vida modern.
Les propostes d’aquesta naturalesa han demostrat en estudis recents una millora significativa en les expectatives de vida, amb 10-12 anys addicionals de vida amb salut .
Com a consell pràctic per als lectors adults, proposem un petit canvi en els seus àpats d’entre setmana, en lloc de fer, un primer i un segon plat (model dos plats actuals) o un plat únic del primer, com fa molta gent, i postres, us recomanem restringir els àpats del dia a dia a un plat únic del segon plat amb guarnició (en la que podem posar vegetals, bolets, llegum i farinacis com a guarnició…. Arròs integral, pasta integral, patata, moniato), una amanida compartida i una fruita com a postres, és molt millor que l’opció amb dos plats sempre carregada de glúcids en el primer pla, per no parlar del plat únic del primer. Aquesta proposta és una adaptació del plat de Harvard, pel nostre entorn, recomanació de plat saludable realitzada l’any 2017, per superar les famoses piràmides nutricionals que no van aconseguir millorar la salut de la població i que s’ha mostrat molt més efectiu i acceptat per la gent.
Animeu-vos a fer aquest canvi senzill a partir de demà i experimentareu una transformació positiva en la vostra salut. El vostre cos us ho agrairà.
Però el nostre recorregut no s’atura aquí. Després d’explorar els fonaments d’una alimentació saludable, ens preparem per aprofundir en qüestions crítiques que afecten la nostra salut i el nostre planeta.
Al capítol següent, ens submergirem en “La Trampa dels Sucres”, explorant la relació entre la glucodependència i les malalties modernes. A través de la llum de la ciència i l’experiència, descobrirem els secrets d’una relació complicada i els efectes devastadors del consum excessiu de sucres.
Global Burden Diseses GBD 2017. Efectos en la salud de los riesgos dietéticos en 195 países, 1990-2017: un análisis sistemático para el Estudio de la carga mundial de morbilidad 2017. Lancet. 2019;393(10184):1958–72. Epub 2019 Abr 8. pmid:30954305.
Fadnes LT, Økland J-M, Haaland ØA, Johansson KA (2022) Estimación del impacto de las elecciones de alimentos en la esperanza de vida: un estudio de modelado. PLoS Med 19(2): E1003889. ttps://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003889
El Plat Saludable, creat per experts en nutrició de l’Escola T.H. Chan de Salut Pública de Harvard i els editors de Publicacions de Salut de Harvard, és una guia per elaborar àpats saludables i equilibrats — tant si es serveixen en un plat com si són per emportar en una carmanyola. Aquesta guia ofereix consells pràctics per a una alimentació saludable i està dissenyada per ajudar les persones a prendre decisions informades sobre la seva dieta.
El Plat Saludable (Catalan) | The Nutrition Source | Harvard T.H. Chan School of Public Health