La caiguda capil·lar amb el canvi d’estació, d’estiu a tardor, és una de les més alarmants i cridaneres per a la majoria de les persones. De sobte, comencem a trobar pèls per tots els racons de la casa, alertant-nos i fins i tot arribant a preocupar-nos seriosament. Però tranquil·litat, “la caiguda del cabell a la tardor és una cosa natural del cicle de creixement del cabell”, explica Jerónimo Ors, farmacèutic i director de la signatura de cosmètica natural Cosmètics Paquita Ors.
Per a poder entendre aquesta afirmació és fonamental conèixer que el cicle de creixement del cabell està dividit en tres etapes:
La primera és la fase anàgena i fa referència a l’etapa de creixement del cabell. Dura diversos anys i en condicions normals, al voltant d’un 90% dels cabells es troben en aquesta fase. La segona és la fase catàgena, un període de transició de 2 o 3 setmanes en el qual es deté el creixement del cabell i el fol·licle pilós para de rebre aportació nutritiva. L’última és la fase telògena, un període que dura aproximadament 3 mesos. En aquesta es produeix la caiguda del cabell, el pèl es desprèn per a ser reemplaçat per un nou, és el que es coneix científicament com a efluvi telogen fent referència a la pèrdua aguda de cabell durant aquest període.
L’expert ens recorda que, al llarg de la vida d’una persona, cada fol·licle passarà per uns 25 cicles de creixement, donant lloc a uns 25 cabells. Després, en aquest fol·licle ja no creixerà cap cabell més.
“Com avui dia coneixem bé el mecanisme del cicle capil·lar, sabem quins actius botànics aplicar. Des de bioflavonoides com l’hesperidina que impedeix l’oxidació de les cèl·lules a substàncies com l’arrel de regalèssia que detenen a les hormones perjudicials per al cabell, passat per activadors de la circulació que aporten oxigen a les cèl·lules de l’arrel com l’amni visnaga“, revela.
Així mateix, la durada de la llum del dia (fotoperíode) influeix en els nostres ritmes circadiaris, a través de la via tòpica i del sistema neuroendocrí, alterant la secreció de melatonina, prolactina i altres substàncies que modifiquen l’efluvi telogen fisiològic. Això significa que la caiguda capil·lar està naturalment lligada a les estacions de l’any i, per tant, existeixen períodes en la qual s’accentua. Els equinoccis (primavera i tardor) són fases telògenes (caiguda capil·lar), mentre que els solsticis (estiu i hivern) són anàgenes (formació de nous cabells). D’aquesta manera, a la primavera i tardor es produeix una caiguda estacional del cabell.
Per què a la tardor ens cau més que a la primavera?
“Al cicle normal del cabell també hem d’afegir-li factors externs, que poden sumar a aquesta caiguda com és el mal solar que ha rebut el nostre cuir cabellut a l’estiu, el clor, la sal, la humitat constant, l’estrès de la volta de vacances, el cansament, etc“, indica.
Alguns d’aquests factors poden estimular la caiguda capil·lar en afavorir un procés inflamatori en el fol·licle pilós. També pot deure’s a la falta d’aportació de nutrients al fol·licle a conseqüència d’una mala alimentació.
No obstant això, és important distingir aquesta caiguda fisiològica del cabell de la caiguda patològica o alopècia. L’alopècia provoca una major caiguda capil·lar i, encara que pot donar-se a la tardor, no està relacionada amb cap època de l’any.
Quan alarmar-se i acudir a un especialista?
“Si aquesta caiguda perdura en el temps, o no coincideix amb cap canvi d’estació, és hora d’acudir a un especialista”, conclou. I és que, cal tenir en compte que el pèl és un ecosistema molt fràgil que pot veure’s molt afectat per altres factors com l’estrès, la mala circulació, la dieta o els canvis vitals.