La seu del Col·legi Oficial d’infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha acollit una nova edició, la novena, del “Curs d’identificació, manteniment i cures dels accessos vasculars i introducció a la punció ecoguiada”. La formació, dirigida a infermeres que vulguin formar-se i adquirir competència en la punció vascular ecoguiada, per tal de millorar la qualitat i seguretat de les persones, en situació d’accés vascular difícil; ha anat a càrrec dels infermers Jordi Farrero, Alejandro Bergua i Ferran Padilla; tots tres membres de la Unitat Funcional d’Accessos Vasculars de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV).
El curs ha tingut una durada de dotze hores, distribuïdes en quatre sessions, on s’ha impartit una part teòrica que ha precedit les sessions pràctiques que han servit les infermeres i infermers assistents per adquirir o bé actualitzar coneixements basats en les darreres evidències científiques.
La punció ecoguiada és una tècnica gens invasiva que permet a la infermera veure, de forma clara i directa, l’estructura vascular a la qual ha d’accedir i col·locar l’agulla en el lloc més adient per inserir la via (catèter) o qualsevol altre dispositiu d’accés vascular (DAV), evitant incomoditats i complicacions pel pacient.
Pel que fa als formadors, Farrero, Bergua i Padilla, que són graduats en Infermeria, tècnics superiors en Imatge per al diagnòstic i experts universitaris en Teràpia intravenosa i accessos vasculars; s’han centrat a explicar els principis bàsics de l’ecografia, amb la identificació d’estructures i l’ús de l’aparell; i la punció, fonamentant-se en la tècnica Seldinger i les seves variants. D’altra banda, s’han tractat els diferents accessos vasculars com els catèters perifèrics curts, els catèters de línia mitjana (catèters perifèrics llargs i Midlines) i els accessos centrals d’inserció perifèrica (PICC), entre d’altres. Les infermeres i infermeres assistents han après sobre el manteniment, cures i les principals complicacions d’aquests elements. Finalment, el curs ha reforçat la importància de la infermeria pel que fa als accessos vasculars i s’han fet pràctiques amb l’ecògraf, mitjançant models de simulació d’accés vascular.