La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, va informar ahir que el comitè d’anàlisi sobre l’apagada està identificant desconnexions “que poden ser per sobretensió” com a “element desencadenant de la caiguda en cascada en el moment crític”.
Aagesen, que també va avançar que no hi ha indicis que l’operador del sistema, Red Eléctrica, patís un ciberatac, va explicar a més que les pèrdues de generació que es van produir a Granada, Badajoz i Sevilla, abans del zero energètic, van pujar a una mica més de 2,2 gigawatts (GW) en 20 segons.
Immediatament després d’aquests esdeveniments va arrencar la desconnexió de generació en cascada per sobretensió, segons va reportar la ministra, que va indicar que diferents operadors van registrar “volatilitat” a les tensions durant aquell mateix matí.
DUES DETECCIONS
Amb la informació provisional de què disposen, Aagesen va dir que, mitja hora abans de l’incident, diversos agents van observar “almenys” dos períodes d’oscil·lacions en diferents variables del sistema, que van ser detectades tant dins de la Península Ibèrica com a fora.
Una es va produir a les 12.03 hores i va durar “una mica menys” de cinc minuts. Durant aquest període es van registrar “fortes oscil·lacions, tant de tensió com de freqüència” que ja s’estan avaluant. La segona va ser a les 12.19 hores i va aconseguir esmorteir-se en tres minuts. Aquesta, que va ser identificada, és “més habitual”, ve del centre peninsular i oscil·la respecte al sistema síncron europeu, és a dir, Alemanya, Itàlia, Àustria i Dinamarca, va citar la vicepresidenta tercera.
En tots els casos, Red Eléctrica va actuar, va assenyalar la ministra, que va avisar que caldrà analitzar-ho tot i en quina mesura va poder passar.
Aquest apunt està en línia amb les primeres troballes de la Xarxa Europea de Gestors de Xarxes de Transport d’Electricitat (Entso-e), que divendres passat va comunicar que mitja hora abans de l’apagada “es van observar dos períodes d’oscil·lacions de potència i de freqüència a la zona síncrona d’Europa continental”.
NO CIBERATAC
Aagesen es va referir als treballs del comitè que investiga les causes de l’apagada, concretament al grup de ciberseguretat, que està analitzant l’episodi des de tres nivells: operador del sistema, centres de control i instal·lacions.
La “bona notícia” és que després d’estudiar el primer esglaó i totes les dades corresponents, “no s’han trobat indicis” que Red Eléctrica fos objecte d’un ciberatac, va dir.
L’operador va alertar la CNMC el 2023 d’elevades tensions a la xarxa
Red Eléctrica va traslladar el 2023 a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que el desplegament de “generació distribuïda” (instal·lacions petites) estava provocant “elevades tensions” a la xarxa de transport que, en certs moments, superaven “els valors màxims admissibles”, algunes centrals.
Així ho explicava la CNMC en una disposició publicada al BOE el novembre d’aquell any, per la qual es van establir -a proposta de Red Eléctrica- les condicions i els requisits per a un projecte de demostració regulatori o ‘sandbox’ centrat a controlar la tensió de les xarxes elèctriques. La resolució de Competència subratllava la necessitat d’”un ús més intensiu de les eines de control de tensió disponibles al sistema” entre elles, “l’acoblament de generació convencional per restriccions tècniques”.
Les restriccions permeten a Red Eléctrica ordenar la connexió de centrals addicionals si el repartiment de la generació sorgit de l’oferta i la demanda al mercat majorista no garanteix completament la seguretat del subministrament.
El document destaca que, “en moments puntuals, tot i activar la totalitat de les eines disponibles per al control de tensió, els recursos no han estat suficients per assegurar que els valors de tensió se situïn dins dels marges admissibles”.