Menys de la meitat dels homes d’entre 16 i 24 anys creuen que el feminisme promou una societat més justa i democràtica, segons la segona onada d’aquest any de l’enquesta sociopolítica del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), publicada aquest dijous. Un 46% de les persones d’aquest grup sociodemogràfic ho creu, lluny de les dones de la mateixa franja d’edat (82%). Els homes joves i els que tenen entre 35 i 49 anys que es consideren no feministes són més que els que s’hi consideren. D’altra banda, l’estudi, en què han participat 5.713 persones, mostra que el 62% dels ciutadans diuen que el govern ha perdut el control dels nouvinguts que entren al país. A més, un percentatge similar opina que hi ha massa immigrants a Catalunya.
Les divergències entre els nois més joves i el conjunt de la població en temes de gènere s’observa en diverses preguntes, cosa que el director de la institució, Joan Rodríguez Teruel, ha valorat en la presentació de l’enquesta com una “reacció crítica d’aquells sectors de la societat que se senten desafavorits en el nou marc de normes que s’està establint”.
Segons l’enquesta del CEO, un 52% dels homes joves d’entre els 16 i els 24 anys creuen que el feminisme busca la igualtat, el grup sociodemogràfic amb una xifra més baixa –la mitjana de la societat és del 75%. A més, un 45% dels ciutadans es consideren feministes, un percentatge que puja al 72% quan se’ls dona una definició del concepte dient-los que el feminisme defensa els mateixos drets per als homes i les dones –una xifra que entre els homes de 16 a 24 anys es queda en el 46%. Amb tot, nou de cada deu persones creuen que els dos sexes haurien de tenir el mateix estatus a la societat i haurien de ser tractats amb igualtat.
Es tracta d’una dada que Rodríguez Teruel ha interpretat en una roda de premsa com a signe del “consens” de la societat a l’entorn de la qüestió. No obstant això, preguntats pel grau de sentiment feminista, els simpatitzants de Vox i el PP hi simpatitzen poc o gens. De fet, els votants de les dues formacions que diuen ser bastant o molt feministes no arriba al 25%, un percentatge que passa del 50% entre la resta de partits i que passa del 80% entre els propers a comuns, CUP i ERC.
Encara sobre les qüestions de gènere, el 45% del total de la ciutadania creuen que quan una dona treballa tot el dia fora de casa, la vida familiar queda perjudicada, mentre que un 33% diu que no és així. D’altra banda, un de cada cinc enquestats creu que la majoria de les dones tenen com a objectiu formar una família i tenir fills per sobre de tenir feina, una xifra que s’eleva fins al terç de les persones amb un nivell d’educació baix.
Els ciutadans que diuen que hi ha massa immigració passen del 48% al 58%
D’altra banda, pel que fa a la immigració, la ciutadania en valora positivament de manera moderada el seu impacte tant en l’economia (6,6 sobre 10), com en la cultura (6,1) i la convivència (5,6). Els simpatitzants de tots els partits excepte Vox i Aliança Catalana aproven la contribució dels nouvinguts en els tres àmbits, per bé que Junts i el PP els aproven de forma molt justa pel que fa a la convivència (5,1 i 5,3, respectivament).
Alhora, la majoria dels ciutadans creuen que el govern –sense concretar quina administració– ha perdut el control de qui entra en el nostre país. Ho pensen més del 50% de votants de Junts (53%), PP (57%), Aliança (87%) i Vox (88%), mentre que la xifra baixa d’un de cada cinc entre els de comuns i CUP.
En la mateixa línia, el 58% dels participants en el baròmetre diuen que hi ha massa immigració a Catalunya –els de Vox, Aliança i PP són els que sumen un percentatge més alt. La percepció sobre el nombre de nouvinguts està empitjorant, ja que en la primera onada del 2024 de la mateixa enquesta, duta a terme a la primavera, la xifra se situava en el 48%.
L’estudi també menciona altres aspectes de la societat, i reflecteix que la població creu en un 8,2 sobre 10 que el canvi climàtic és una amenaça per la humanitat. D’altra banda, la satisfacció de la gent amb la vida és d’un 7,3 i el 69% de les persones han realitzat alguna activitat física en els últims dies.
La segona enquesta sociopolítica del CEO del 2024 es basa en una mostra de 5.713 persones majors de 16 anys residents a Catalunya que van respondre majoritàriament en línia entre el 14 de juny i el 2 de setembre.