Espanya es va convertir en el tercer país de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) i el segon de la Unió Europea que més sol·licituds d’asil va rebre l’any 2023. Així ho indica l’informe ‘Perspectives de la migració internacional’, publicat aquest dijous per l’OCDE. Segons el document, l’Estat va rebre vora 160.000 peticions, una xifra que suposa un increment del 38% en el nombre d’aplicacions respecte al 2022. Bona part de l’augment s’explica per l’evolució en el nombre de sol·licituds de ciutadans veneçolans i colombians, que juntes representen un 70% del total. En el cas dels veneçolans, la xifra de peticions es va incrementar un 33% en termes interanuals, mentre que pels colombians ho va fer en un 49%.
Per davant d’Espanya només apareixen els Estats Units i Alemanya, dos països amb una població àmpliament superior a l’estatal. En el cas nord-americà, bona part dels sol·licitants d’asil també provenen de Veneçuela, Colòmbia i alhora Cuba, mentre que els demandants d’asil a Alemanya són originaris de Síria, Turquia i l’Afganistan.
En la mateixa línia, Espanya també apareix en les primeres posicions pel que fa a l’aprovació de sol·licituds per a refugiats. L’any 2023, l’Estat va donar protecció a 53.690 individus, un 48% més en termes interanuals. Amb aquestes dades, el país supera França i passa a ocupar la cinquena posició dins l’OCDE, només per darrere d’Alemanya, els Estats Units, el Canadà i el Regne Unit.
Pel que fa al conjunt de l’OCDE, els 38 països membres de l’organització van oferir protecció internacional al voltant de 676.000 refugiats l’any 2023, un 15% més en termes interanuals i el nivell més alt des de l’any 2017. En aquest sentit, Espanya va registrar un dels increments més destacats de l’entitat, juntament amb el Regne Unit.