Tenir gallines a casa per a l’autoconsum s’ha convertit en una pràctica cada cop més habitual, però també pot comportar multes d’entre 300 i 6.000 euros per als propietaris. Això sí, abans d’imposar una sanció, es realitza un avís. Així ho estipula la normativa actual, que obliga a inscriure els animals per a ús particular al Registre d’Explotacions Ramaderes (REGA) des del 2014, un fet que està generant maldecaps als propietaris per l’excés de burocràcia i paperassa que això els suposa, ja que alguns dels implicats consideren que suposa una feina extra pels pocs animals que tenen.
Segons dades del departament d’Agricultura, a la demarcació de Lleida hi ha registrades un total de 610 explotacions d’aus de corral d’autoconsum de gallines ponedores d’ous, la majoria d’elles a l’Alt Urgell (170). La segueixen, per ordre, la Noguer (98), la Cerdanya (69), el Solsonès (67), el Segrià (56), l’Alta Ribagorça (46), les Garrigues (32), el Pallars Jussà (29), el Pla d’Urgell (21), mentre que a la part baixa del rànquing se situen l’Urgell (12), la Segarra (8) i la Val d’Aran (2). A banda de les ponedores, Agricultura també té registrades 169 explotacions d’autoconsum de pollastres i per a altres fins. Amb aquestes dades, es pot concloure que el fenomen de les gallines casolanes ha anat a l’alça (en el conjunt de Catalunya hi ha 4.000 explotacions de gallines ponedores) incentivat per l’increment del preu dels ous i per la incidència de la grip aviària, un fet que ha motivat les famílies a tirar per aquesta via per obtenir ous de qualitat.
La normativa vigent a casa nostra fixa un límit de 30 gallines ponedores o 50 pollastres i té com a objectiu garantir un control sanitari en aquelles explotacions que no tenien una regulació específica i també permet a les autoritats controlar la població efectiva de les aus.
A banda, els propietaris han de complir una sèrie de requisits legals: designar un veterinari de referències i tenir instal·lacions adequades per garantir el benestar animal, amb aigua i menjar permanent. Per a la inscripció al registre d’explotacions ramaderes, cal fer un tràmit de comunicació que es fa mitjançant el GTR (Sistema de Gestió Telemàtica Ramadera) o bé anant a l’oficina comarcal corresponent. Agricultura matisa que aquest tipus de granges avícoles d’autoconsum no requereixen una autorització, ja que l’autoconsum no es considera una activitat ramadera.