Sessió: No iniciada

Sessió: No iniciada

Search

ARTICLES - ZONA 1 (BANNER HORIZONTAL)

Lleida recupera dos incunables del XV perduts a la Guerra Civil

Els missals van ser adquirits per 50.000 euros pel Ministerio de Cultura, que els ha cedit a la col·lecció de la Biblioteca Pública

FOTO_ Tony Alcántara Els incunables estan escrits en llatí i en català i impresos en tinta negra i vermella

ARTICLES - ZONA 2

 

La Biblioteca Pública de Lleida va acollir ahir la presentació de dos incunables de finals del segle XV atribuïts a l’impressor Enric Botel. Es tracta de dos missals, els dos únics exemplars coneguts de ‘l’Ordinarius secundum consuetudinem Ecclesie Hylerdensis’ (ca. 1495), que van ser adquirits pel Ministerio de Cultura el mes de desembre per un import de 50.000 euros.

L’obra recull una sèrie d’instruccions que els sacerdots de la diòcesi havien de seguir per a fer diversos actes litúrgics, des del bateig d’una nena fins a un exorcisme. Els textos es troben en llatí i català, impresos amb tinta negra i vermella sobre paper amb filigrana de dos martells creuats i corona. A més a més, presenta notació musical quadrada dels cants litúrgics. Segons consta en repertoris bibliogràfics els dos exemplars havien format part, l’un de la col·lecció de la Biblioteca del Seminari Conciliar de Lleida i l’altre de la Biblioteca Pública de Lleida però se’n va perdre el rastre després de la Guerra Civil. Ara retornen a Lleida i passen a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Pública.
María José Gálvez, directora General del Llibre, del Còmic i de la Lectura del Ministeri de Cultura, explicava que “són uns exemplars únics” i valorava la seva recuperació com “importantíssima”. Gálvez va lloar “la bona col·laboració entre les institucions”, la biblioteca Pública i la Generalitat, “amb qui vam iniciar aquesta investigació que finalment ens ha portat a trobar a qui tenia aquests exemplars i adquirir-los”.

Per la seva banda, el director General de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Xavier Fina, va destacar que “és un acte de memòria històrica que tornin al seu lloc, evitant algunes temptacions que es quedés a Madrid i també de centralisme català i que es quedés a Barcelona”. Després de la presentació, el musicòleg Juan Carlos Asensio va interpretar una selecció de peces del llibre.

Enric Botel va ser un impressor alemany que va arribar a Lleida procedent de Saxònia l’any 1479 i es considera el primer impressor de la ciutat, que gràcies a ell, “ocupa un lloc preferent en l’art tipogràfic català del segle XV”.

ARTICLES - ZONA 3

ARTICLES - ZONA 4

EL MES LLEGIT

1

2

3

4

ARTICLES - ZONA 2 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 3 (Tablet)

ARTICLES - ZONA 5

ARTICLES - ZONA 6 (BANNER HORIZONTAL)

ARTICLES - ZONA 7

ARTICLES - ZONA 8

ARTICLES - ZONA 11

ARTICLES - ZONA 12