Les característiques de la tòfona negra, la seva producció i comercialització var protagonitzat el darrer debat del 2024 del “Breaskfast4Inno”, en el que hi van participar el cap del Grup de Micologia i Tubericultura del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) a Solsona, Daniel Oliach, i Joan Casals Rovira, director de l’empresa Laumont, firma de Tàrrega dedicada la venda i distribució de tòfones i bolets i que exporta a més de 50 països.
Catalunya destaca per la seva extensa superfície adequada per al conreu de la de la tòfona negra, especialment en zones de mitja muntanya on les activitats agràries tradicionals afronten dificultats, i pot ajudar a diversificar l’economia rural.
Segons va explicar l’investigador del CTFC, Daniel Oliach, Espanya és el principal productor i exportador de tòfona negra però “ens ha passat com amb l’oli, que França i Itàlia s’han sabut vendre més”. Catalunya, de fet, suposa el 32% de l’exportació estatal de tòfona fresca, i Lleida en té un pes important, ja que suposa el 70% de l’exportació catalana.
Malgrat això, el consum interior és residual, i els ponents van insistir en la necessitat de fomentar el consum interior, “per ajudar a construir una cultura de la tòfona i democratitzar el seu consum”.
El director general de Laumont, Joan Rovira, va afegir que “un 1 kg de tòfona negra fresca pot costar entre 500 o 1000 euros segons l’espècie, però la gent ha de saber que 30 o 40 grams de tòfona, que és el que et pots menjar en un sopar, valen el mateix que un bon vi”. Rovira va explicar l’evolució de l’empresa, nascuda l’any 1980 fruit de “l’afició d’anar a recol·lectar tòfones del primer fundador”. Ara, la companyia ven més de 3,5 milions de tòfones l’any, factura 38 milions d’euros i és la principal exportadora de tòfones al món.