El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, va conèixer ahir de primera mà el projecte DIPROTES (Digitalització per a la producció de tòfones eficient i sostenible), que es desenvolupa a Maials i consisteix a millorar la producció de la tòfona negra mitjançant la digitalització i el monitoratge 3D de les plantacions, a fi d’augmentar-ne la productivitat, l’eficiència i la sostenibilitat. En concret, aquest projecte col·laboratiu ha rebut un ajut de 100.000 euros.
DIPROTES és un projecte col·laboratiu entre els centres CERCA Agrotecnio i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). El primer aporta el seu coneixement sobre l’agricultura de precisió; el segon, l’expertesa sobre el cultiu de la tòfona negra.
Els treballs es duen a terme a la finca experimental de la Devesa de Maials, propietat de la Diputació de Lleida, i també en altres plantacions productives del Prepirineu. L’activitat demostrativa va començar el mes de juny de 2024 i finalitzarà dos anys més tard, el maig de 2026. La finalitat del projecte és adaptar i aplicar les eines actuals de l’agricultura de precisió al conreu de la tòfona negra.
L’investigador del CTFC, Daniel Oliach, va explicar que “els productors de tòfona podran disposar de dades sobre la producció, la gestió de la poda, del reg i del treball del sòl per poder millorar els seus processos productius”.
Per la seva banda, l’investigador d’Agrotecnio i de la Universitat de Lleida Àlex Escolà va destacar que “aquestes tecnologies no s’han aplicat mai en explotacions tofoneres comercials i encara menys a nivell de parcel·les, però Agrotecnio té una experiència important en la seva utilització en altres cultius fruiters i extensius”.
La informació generada a partir d’aquestes eines procedents de l’agricultura de precisió permetrà ajustar els recursos productius i fer-ne un ús més eficient, com ara una gestió més eficaç de l’aigua i del sòl.
La presidenta de l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya, Carme Vivó, va destacar que “les recomanacions de gestió que se’n derivin comportaran una millora dels processos i una millor rendibilitat de les explotacions catalanes”.
Vivó també va remarcar el vessant social del projecte: “Els resultats d’aquesta investigació, a més de poder millorar els negocis dels productors de tòfona, poden motivar joves productors emprenedors a iniciar-se en el seu conreu i poden ser la base de nous models de negoci arrelats que ajudin a revitalitzar el món rural”.
El Departament impulsa 114 projectes de transferència de coneixement que proposen innovacions per al sector agroalimentari i forestal, amb una inversió de 5,5 M€.