Les exportacions catalanes creixeran aquest any un 5% en comparació al 2022 i s’acostaran als 100.000 milions d’euros, xifra que representa un nou rècord, segons ha destacat aquest dimecres el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. El conseller ha subratllat que en la internacionalització de les empreses hi ha una “base estructural” i no “conjuntural” i ha recordat que les vendes a l’exterior és el “principal motor econòmic” i que representen fins al 35% del PIB català. Torrent ha explicat que a falta de tancar les dades definitives d’aquest 2023 els sectors més exportadors seran l’automoció, el químic i l’agroalimentari. “Són tres pilars fonamentals que segur que aquest any hauran presentat molt bons números”, ha anticipat.
En declaracions als mitjans durant la visita a la jornada central de la Setmana de la Internacionalització 2023, organitzada per ACCIO al World Trade Center de Barcelona, Torrent ha remarcat que el creixement del 5% de les exportacions catalanes supera àmpliament a l’augment del 0,8% previst a escala mundial. En total, el Govern calcula que les exportacions assoleixin xifres molt properes als 100.000 milions d’euros, la dada més alta de la sèrie històrica, que va començar el 2023.
Per Torrent, aquestes xifres no són causals i ha assegurat que “de fons hi ha una base estructural d’aquesta internacionalització”. “No és una situació conjuntural i que determinats mercats hagin pogut caure i altres competidors estiguin en una situació més complexa. Respon a un treball fet durant molt de temps per part de les empreses, que al 2008 va veure que s’havien d’obrir a mercats exteriors, i de la Generalitat”, ha afegit Torrent, que ha reiterat que la catalana és una economia “fortament internacionalitzada”.
Torrent ha anticipat que a l’espera de tancar l’any i les dades definitives, els sectors més exportadors seran el de l’automoció, el químic i l’agroalimentari, dels quals ha recordat que normalment ja ocupen els tres primers llocs. “Són tres pilars fonamentals i segur que aquest any presentaran bons números”, ha pronosticat. Per zones geogràfiques, Acció atribueix el creixement a les exportacions a la UE, en països com França, Alemanya, el Regne Unit o Turquia.
D’altra banda, el conseller ha anunciat un nou ajut de tres milions d’euros per a la internacionalització de les empreses per aquest any i que preveu ajuts de fins a 15.000 euros per dur a terme accions digitals -com el desenvolupament d’una web o una plataforma e-commerce, entre d’altres- o presencials, com per exemple la seva assistència en fires o congressos internacionals. Els ajuts es poden sol·licitar fins al 13 de desembre.