Les cases reials europees sempre s’han caracteritzat pels sabors dolços, llaminers i pastissers, en la seva quotidiana alimentació. Des de les primeres monarquies i fins a l’actualitat, no hi ha un palau que no compti amb reconeguts pastissers. Reis, prínceps i princeses han estat sempre, malgrat el poc recomanat que resulta degustar a l’excés aquestes menges, rebosteres, uns grans sibarites de les arts que s’elaboren en els obradors, especialment la xocolata, a poder ser el més pur possible.
En els palaus de l’Imperi Austro hongarès d’Hofburg i Schonbrun de Francesc Josep i Elisabeth Amalie Eugenie Herzogin in Bayern Sissí, s’acostumava a elaborar unes postres molt típiques de la cuina austríaca i del sud d’Alemanya: l’apfelstrudel, també conegut com a strudel, els orígens del qual es poden situar en antigues fórmules pastisseres de la rebosteria turca, bizantina o armènia.
Alguns estudiosos filen més fi i situen les arrels del naixement de l’apfelstrudel en la cultura àrab i en l’armènia de Baklava. La fórmula de preparació, possiblement, té la seva partida en els soldats jenízaros de l’imperi otomà, que després de la conquesta de Bizanci, l’any 1453 sobre els Balcans, van partir cap a Viena.
Amb l’arribada d’aquest a la capital austríaca, els vienesos van desenvolupar i van refinar les postres, popularitzant-les més tard en els diferents feus de l’antic Imperi austrohongarès. Fins i tot, l’afelstrudel, en l’antiguitat, se sap, que va arribar a ser un aliment de subsistència per als pobres.
Quins són els ingredients que intervenen en l’apfelstrudel? El principal és la poma (compota). També estan presents el sucre, la canyella, les panses i el pa ratllat. Algunes vegades, el rom, les nous, els pinyons i les ametlles tenen protagonisme en la seva preparació, donant-li una certa matisació en sabor. Amb tots aquests ingredients pastats s’emplena una pasta fullada i es cuina al forn.
El secret de l’èxit de l’apfelstrudel consisteix, segons els experts, en què la pasta fullada sigui tan prima com sigui possible alhora que elàstica. Els mestres pastissers vienesos i alemanys asseguren que perquè la pasta estigui al punt just, hauria de poder llegir-se un periòdic durant l’elaboració d’aquesta. És, també, molt important escollir el moment en què les pomes tinguin el grau d’aroma i textura ideal, agradable i amb una certa acidesa.
L’apfelstrudel, postres preferides dels emperadors Francesc Josep i Sissí, se serveix tirant una mica de sucre glaç per damunt i acompanyat amb una crema calenta aromatitzada amb vainilla. Aquesta crema s’acostuma a presentar a part en recipients de porcellana i, moltes vegades, amb un gelat de vainilla.