L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de les tinentes d’alcalde Begoña Iglesias i Carme Valls, i del tinent d’alcalde Carlos Enjuanes, ha visitat l’antiga escola de Balàfia, actualment en desús, per anunciar l’inici de les tasques per a ubicar-hi el primer Hub Civíc de la ciutat de Lleida.
L’alcalde ha explicat que un Hub Cívic “és un espai connector on passen moltes coses diferents. Des d’espais de participació ciutadana, espais d’inclusió social, àrees d’administració, espais oberts a tot tipus d’activitats, etc., que han de tenir un pes específic en la dinamització i revitalització dels barris de la ciutat”. Larrosa ha recordat que ja s’havia fet un procés de participació al barri i que el govern actual “assumirà la majoria de les propostes que van fer les veïnes i els veïns de Balàfia i hi sumarà alguns matisos”.
L’alcalde Larrosa, que ha visitat la interiors de l’antiga escola, també ha avançat que aquest model es reproduirà en altres espais de la ciutat, com és l’edifici de Josefines i que es tracta d’un model i una actuació en el marc del Pla d’Actuació Municipal presentat la setmana passada.
L’alcalde ha anunciat que les àrees d’urbanisme i d’acció social ja estan treballant en la conversió de l’edifici en aquest espai diferent i absolutament integrat al barri. Un espai que, en paraules de Larrosa “donarà normalitat a la quotidianitat d’aquesta ciutat diversa i d’acollida. Una ciutat que es preocupa per tota la seva ciutadania”.
L’antiga escola de Balàfia és un espai d’uns 2.500 metres quadrats conformats per patis i 3 edificis que acolliran diferents usos, un dels quals, ha dit l’alcalde podria ser la Casa Lila “un espai imprescindible en una ciutat que estem pensant amb perspectiva de gener des de tots els nivells”.
Els Hubs Cívics en el marc del Pla d’Actuació Municipal
Els Hubs Cívics són el punt de trobada dels lleidatans i les lleidatanes. Aquest nou model d’equipament ha de contribuir a fomentar la participació activa de grups diversos d’usuaris en la presa de decisions per garantir que les necessitats de tothom siguin considerades.
Els Hubs Cívics han de promoure ambients inclusius i respectuosos i segueixen la filosofia de garantir l’accessibilitat universal d’espais i serveis, oferint una varietat de programes que reflecteixin la diversitat cultural i educativa de la comunitat. Els equipaments hauran de comptar amb personal o recursos que ofereixin assessorament i suport culturalment competents per a col·lectius diversos. La interculturalitat és la clau perquè es busca la integració i la comprensió mútua entre les diferents maneres de veure el món.
En clau d’Acció i Innovació Social i en el marc del Nou Model d’Inclusió de l’Ajuntament de Lleida, un projecte que combina la innovació social amb metodologies progressistes per atendre els diferents perfils de persones vulnerables amb necessitat habitacional, els equipaments es desenvoluparan conjuntament amb altres agents de manera transversal, per tal que els projectes d’inclusió coexisteixin amb altres activitats socials, culturals, associatives i educatives. D’aquesta manera, es creen contextos en què persones amb diferents situacions i realitats estableixen vincles i generen oportunitats. El model d’inclusió es desenvoluparà als Hubs Cívics com l’antiga Escola Balàfia o el reformulat convent de les Josefines.